Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Festival Trnavská brána bude tento rok len s domácimi súbormi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V Západoslovenskom múzeu sa téme ľudovej kultúry venujú expozície Štefan Cyril Parrák – pocta kráľovi zberateľov, Ľudová úžitková hrnčina a Ľudový textil trnavského regiónu.

Trnava 13. augusta (TASR) – Devätnásty ročník folklórneho festivalu Trnavská brána sa uskutoční v piatok 14. a v sobotu 15. augusta v Mestskom amfiteátri v Trnave. Okrem vystúpení súborov prinesie podľa Terézie Krupčíkovej z úseku kultúry na trnavskej radnici aj výstavy ľudovej tvorby v susediacom Západoslovenskom múzeu.

Zahraničné súbory tento rok na Trnavskej bráne pre súvislosti s koronakrízou nevystúpia, v piatok otvorí festival o 20.30 h folklórna skupina Vagonár z Popradu s programom Hranicami. Počas sobotného programu svoje remeslo predvedú výšivkárky a čipkárky, popoludní je pripravený program folklórnych súborov, skupín, ľudových hudieb a dvor s dielničkou a divadielkom pre deti. O 17:00 sa predstaví súbor Vršatec, po ňom Trnafská cimbakofka, v programe Od Trnavy do Trnavy deti z Trnavčeka a Drienky a na záver o 20:30 vystúpi súbor Technik s programom Na muzike.

V Západoslovenskom múzeu sa téme ľudovej kultúry venujú expozície Štefan Cyril Parrák – pocta kráľovi zberateľov, Ľudová úžitková hrnčina a Ľudový textil trnavského regiónu. Vstup na podujatie je voľný.