Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Františkánske dvere dokorán pripomenú Akciu K

Ilustračné foto. Foto: TASR/Maroš Černý

Spomienková časť podujatia bude v refektári kláštora, kde od 13:00 odznejú prednášky o živote a pôsobení františkánov po Akcii K počas totality či o likvidácii františkánskeho kláštora v Hlohovci.

Trnava 17. júna (TASR) – Pripomienkou 70. výročia Akcie K - násilnej likvidácie mužských rehoľných rádov, bude v Trnave podujatie Františkánske dvere dokorán. Štátny archív (ŠA) v Trnave a Ústav pamäti národa v spolupráci s rehoľou menších bratov – františkánov pripravil v ich kláštore na sobotu 20. júna popoludňajší program. Informovala o tom riaditeľka ŠA Júlia Ragačová.

Spomienková časť podujatia bude v refektári kláštora, kde od 13:00 odznejú prednášky o živote a pôsobení františkánov po Akcii K počas totality, o likvidácii františkánskeho kláštora v Hlohovci a premietnu dokumentárny film Tiene barbarskej noci z dielne Ústavu pamäti národa. V kostole sv. Jakuba bude o 15:00 komentovaná prehliadka s výstupom na vežu a na 19:20 je v záhrade kláštora naplánovaný benefičný koncert speváčky Simy Martausovej. Celé popoludnie bude tento priestor otvorený pre rozhovory s občerstvením a hrami pre najmenších.

Tajná akcia Štátnej bezpečnosti s názvom Akcia K sa uskutočnila v noci z 13. na 14. apríla 1950. Príslušníci národnej bezpečnosti, Ľudových milícií a Štátnej bezpečnosti niekde aj za asistencie armády vnikli do mužských kláštorov v celom Československu, na Slovensku internovali 881 rehoľníkov z jedenástich reholí. Po tejto prvej akcii nasledovalo rušenie ďalších kláštorov –Akcia K2.

„Týmito dvoma zásahmi bolo na Slovensku postihnutých 1180 rehoľníkov z 15 reholí žijúcich v 76 kláštoroch. Rehoľníci na Slovensku boli sústredení do kláštorov v Močenku, Hronskom Beňadiku, Podolínci, Kostolnej a v Báči. Potom sa pozornosť režimu obrátila na ženské rehole. V auguste 1950 prebehla Akcia R zameraná na likvidáciu ženských reholí," uviedla Ragačová.