Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Trnava hľadá dobrovoľníkov na testovanie cargo elektrobicyklov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Mesto v súčasnosti hľadá 50 dobrovoľníkov, ktorí sa podujmú testovať cargo bicykle v skúšobnej prevádzke.

Trnava 15. júla (TASR) – K zdieľaným elektrobicyklom, ktoré sa v Trnave už udomácnili, pribudnú v blízkej dobe aj cargo bicykle. Radnica ich získala darom od informačnej spoločnosti mesta Trnava TT-IT. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

„Ponúkame tri takéto vozidlá. V prednej časti majú priestor na sedenie pre dve až tri deti, pokiaľ celková hmotnosť vodiča spolu s pasažiermi i prípadnou batožinou neprekročí 150 kilogramov. Slúžiť majú na rodinné výlety, pričom im pri šliapaní do pedálov pomáha elektromotor,"
uviedla Majtánová.

Cena za bicykle vrátane príslušenstva a potrebných prehliadok, servisných úkonov a monitorovania počas štyroch rokov bola 18 757 eur. Výrobcom je spoločnosť Urban Arrow.

Mesto v súčasnosti hľadá 50 dobrovoľníkov, ktorí sa podujmú testovať cargo bicykle v skúšobnej prevádzke. Do ostrej prevádzky ich chce nasadiť na budúci rok. Účastníci skúšobnej prevádzky musia spĺňať štyri podmienky – mať trvalé bydlisko v Trnave a vek minimálne 18 rokov a zároveň byť zaregistrovaným používateľom v Trnavskom bikesharingu. Mestské cargo bicykle sú určené pre rodiny s deťmi, preto je štvrtou podmienkou, že si ich môžu vypožičať iba rodičia pre svoje deti, ktoré sú staršie ako jeden rok, prípadne v nich môžu dospelé osoby povoziť svojich súrodencov starších než tri roky. Horná hranica pre prepravované osoby je vek 15 rokov a výška 140 cm.

„Zdieľané mestské cargo bicykle ponúkame trnavským rodinám s deťmi ako benefit. Tento typ dopravného prostriedku je v zahraničí, najmä v Dánsku či Holandsku, veľmi populárny a veríme, že osloví aj Trnavčanov," dodal primátor Trnavy Peter Bročka.