Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Trnava chce byť nápomocná pri vzniku konzorcia univerzít

Na snímke budova Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Spojením a integráciou plánujú univerzity posilniť svoje kapacity.

Trnava 15. novembra (TASR) - Mesto Trnava má záujem odpredať niektoré svoje nehnuteľnosti, aby sa mohol napĺňať cieľ vytvorenia konzorcia trnavských univerzít - Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) a Trnavskej univerzity (TU) v Trnave. O majetkovej otázke bude rokovať decembrová schôdza mestského zastupiteľstva. Podľa hovorkyne radnice Veroniky Majtánovej dané nehnuteľnosti UCM dlhodobo využíva.

Ide o pozemky a školskú budovu V jame na sídlisku Družba, kde sídlia aj ďalšie inštitúcie, a tiež pozemky pod budovu UCM na susediacej Bučianskej ulici. "Všetky zainteresované strany sa dohodli, že aj po predaji zostane tamojšia mestská materská škola v prevádzke, vyučovací proces získa navyše pridanú hodnotu vďaka úzkej spolupráci s Pedagogickou fakultou TU. Režim fungovania centra voľného času, ktoré tiež sídli v budove určenej na predaj, je predmetom ďalších rokovaní," uviedla hovorkyňa.

Obe trnavské univerzity sa zapojili do výzvy ministerstva školstva na predkladanie projektových zámerov na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl. Vytvorenie konzorcia z dlhodobého hľadiska môže viesť k integrácii s cieľom zvýšiť kvalitu vzdelávania a posilniť aj vedecký výskum.

Podľa vyjadrenia rektorky UCM Kataríny Slobodovej Novákovej sú UCM a TU jediné vysoké školy na Slovensku, ktoré sú na výzvu ministerstva už rok pripravené, majú vypracované právne analýzy a cestovnú mapu spájania. "Výzvu neberieme len ako vznik konzorcia. Nad spoločnou budúcnosťou uvažujeme strategicky a v dlhodobom horizonte," doplnila.

Spojením a integráciou plánujú univerzity posilniť svoje kapacity. Zámerom je vybudovať z Trnavy centrum excelentnej akademickej infraštruktúry, ktoré pokryje komplexný rámec vysokoškolského vzdelávania, aplikovaného výskumu, špičkovej vedy a ponúkne študentom i pedagógom priestor na ich rozvoj a napredovanie. "Naša reakcia na výzvu je výrazom viacročnej spolupráce. Pripravovaný integračný projekt vytvára potenciál na kvalitnú vzdelávaciu ponuku a špičkový vedecký výskum," dodal poverený rektor TU René Bílik.

Benefity z tohto spojenia získa podľa Majtánovej nielen akademická obec a študenti, ale i mesto a celý región. Aj preto má Trnava záujem byť v procese získania prostriedkov z plánu obnovy nápomocná.