Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Už aj v Trnave funguje Káčko na pomoc mladým v krízových situáciách

Snímka z otvorenia trnavského Káčka. Foto: TASR

V trnavskom Káčku pomoc poskytujú štyria psychológovia cez krízovú linku pomoci na bezplatnej linke alebo prostredníctvom e-mailu.

Trnava 14. apríla (TASR) – Po Bratislave, Nitre a Banskej Bystrici funguje ako štvrté centrum anonymnej a bezplatnej pomoci Káčko v Trnave. Je projektom občianskeho združenia (OZ) IPčko, ktoré sa venuje pomoci mladým ľuďom v akútnych životných krízových situáciách. Sídlo má na Jeruzalemskej ulici 38, informoval o tom riaditeľ OZ Marek Madro.

Trnavské Káčko otvorili oficiálne za prítomnosti pozvaných zástupcov mesta, škôl a inštitúcií v stredu (13. 4.), no prevádzku spustilo už pred štyrmi mesiacmi. Za ten čas jeho psychológovia poskytli odbornú pomoc už v 120 prípadoch, 79-krát vo forme osobných krízových intervencií a prvej psychologickej pomoci, až v 14 prípadoch vo forme intervencie terénneho výjazdového tímu na území mesta Trnavy a Trnavského kraja. „Najčastejšími situáciami, s ktorými sme sa ako psychológovia z Káčka Trnava stretli, boli pocity straty zmyslu života, samovražedné myšlienky a tendencie, sebapoškodzovanie a úzkosti,“ uviedol Madro.

V trnavskom Káčku pomoc poskytujú štyria psychológovia cez krízovú linku pomoci na bezplatnej linke 0800 500 333 alebo prostredníctvom e-mailového kontaktu na kackott@ipcko.sk. Okrem krízovej intervencie v priestoroch Káčka poskytujú aj preventívne a intervenčné aktivity v školách, v nasledujúcom období sa zamerajú najmä na spoluprácu a sieťovanie s odborníkmi a inštitúciami v trnavskom regióne.
Na snímke zľava vedúca psychologička Káčka Trnava Dominika Rajznerová, štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová a riaditeľ OZ Marek Madro.
Foto: TASR

Podľa vedúcej psychologičky Káčka Trnava Dominiky Rajznerovej aktuálna utečenecká kríza priniesla mnohé výzvy aj pre ľudí v IPčku. Od začiatku vojnového konfliktu na východnej hranici poskytujú psychologickú pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou. Keďže aj v Káčku v Trnave zaznamenávajú dopyt po pomoci v kríze v ukrajinskom jazyku, v nasledujúcich dňoch tím obohatia dvaja psychológovia z Ukrajiny.

Rozširovanie anonymných služieb pomoci pre mladých ľudí víta aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, projekt OZ dlhodobo podporuje Nadácia Slovenskej sporiteľne. Ambasádorkou projektu Káčko je herečka Dominika Richterová.

OZ IPčko plánuje podľa finančných možnosť rozšíriť služby Káčka aj do ostatných krajských miest. V najbližších týždňoch pripravuje otvorenie Káčka v Košiciach. V Trnave sa Káčko rozšíri o inovatívny Flek klub, bezpečné, zážitkové miesto pre mladých ľudí v kríze.