Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Nemocnica v Trnave po siedmich rokoch otvára rehabilitačné oddelenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom zriadenia oddelenia je nárast pacientov s pohybovými problémami v regióne.

Trnava 13. januára (TASR) – Po siedmich rokoch od zrušenia Fakultná nemocnica (FN) Trnava opäť zriadila fyziatricko–rehabilitačné oddelenie. Jeho ambulantná časť začne podľa slov hovorcu Mateja Martoviča fungovať od 17. januára, lôžkovú časť plánujú otvoriť v prvom polroku 2022. Dôvodom zriadenia oddelenia je nárast pacientov s pohybovými problémami v regióne.

„Po fyziatrických a rehabilitačných službách je zo strany verejnosti neustále vysoký dopyt. Preto sa nemocnica rozhodla zriadiť nové a moderné oddelenie,“ uviedol hovorca pre TASR. Aktuálne na oddelení pracuje sedem zamestnancov – lekár, zdravotná sestra, štyria fyzioterapeuti a masér. Oddelenie má odbornú ambulanciu pre dospelých a deti a úsek ambulantnej rehabilitácie, poskytuje modernú rehabilitačnú starostlivosť pacientom s rôznymi poruchami a ochoreniami. „Sú to funkčné poruchy pohybového systému, vertebrogénne, degeneratívne a reumatické ochorenia kostí a kĺbov, poruchy centrálneho a periférneho nervového systému, ale tiež poúrazové stavy, ortopedické operácie či postcovidový syndróm,“ doplnil hovorca.

Pacienti prídu s odporučením, na vyšetrenie sa objednajú osobne alebo telefonicky. Pri vstupnom vyšetrení lekár zhodnotí stav pacienta a odporučí mu komplexnú terapiu s dôrazom na jeho zdravotný stav. „Pri liečbe pacientov využívame všetky dostupné prostriedky pohybovej a fyzikálnej terapie, ale ponúkame aj nadštandardné liečebné výkony. V ambulancii je možné predpísať zdravotnícke pomôcky,“ uviedol Martovič. Aj nadštandardné služby, ako kinesiotaping, rašelinové zábaly, masáž lávovými kameňmi či bankovanie, môže pacient absolvovať po vyšetrení, prostredníctvom ktorého mu bude odporučená vhodnosť voľby konkrétnych procedúr.