Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Ochranné štíty vyrábajú v Trnave na 3D tlačiarni, nápad majú z Mexika

Na snímke člen iniciatívy Pomôž nemocnici Robert Jurčo pri skladaní ochranného štítu vyrábaného pre lekárov na 3D tlačiarni. V Trnave, dňa 26. marca 2020. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

S projektom začali v polovici marca a už o dva dni neskôr vyrobili 100 kusov denne.

Trnava 26. marca (TASR) – Iniciatíva Pomôž nemocnici prišla v súvislosti s výskytom nového koronavírusu s myšlienkou tlačiť ochranné prostriedky tváre pre zdravotnícky personál na 3D tlačiarňach. V súčasnosti ich dokáže distribuovať do nemocníc približne 1000 kusov za deň.

"Videl som to u mexického dizajnéra, ktorý si takýto štít vytlačil pre osobnú potrebu. Skúsili sme vyrobiť prvý kus, upravili sme ho a ukázali sme ho doktorom. Tí povedali, že nemajú takmer žiadne ochranné prostriedky a ak by sme ich vedeli pre nich vyrobiť, boli by radi," uviedol pre TASR člen iniciatívy Róbert Jurčo.

S projektom začali v polovici marca a už o dva dni neskôr vyrobili 100 kusov denne. "Prevažná časť výroby prebieha na 3D tlačiarňach, kde sa vytlačí samotný rám, ktorý sa následne za pomoci dobrovoľníkov z celého Trnavského kraja skompletizuje. Doplní sa do neho plexisklový hárok, ktorý je vymeniteľný a maska je hotová," doplnil Jurčo.



V súčasnosti sa do výroby podľa jeho slov zapojili už takmer všetci ľudia, ktorí disponujú 3D tlačiarňami na Slovensku. "Teší nás, že je to tak veľké množstvo ľudí. Čo nás brzdí, je nedostatok niektorého materiálu. V súčasnosti nám chýbajú guma, molitan a skrutky, preto ak nám vie niekto pomôcť s týmto materiálom, budeme radi," doplnil člen iniciatívy, ktorá vytvorila aj webovú stránku pomoznemocnici.sk, kde sú dostupné všetky potrebné údaje.

Doteraz rozdali ochranné štíty do nemocníc v Žiline, Nitre, Bratislave, Trnave a do niekoľkých menších nemocníc v okolí Trnavy. "Tlačiareň vytlačí jeden kus za približne 80 minút, po vytlačení to vieme v priebehu niekoľkých minút skompletizovať. V Trnave vieme pri aktuálnej kapacite vytlačiť denne približne 400 takýchto štítov. Spolu na celom Slovensku je to 1000 kusov. Kompletizujú sa všetky v Trnave, odkiaľ sa aj rozvážajú do nemocníc," doplnil Jurčo.

Podľa informácií z webovej stránky iniciatívy bolo vyrobených približne 8000 ochranných štítov a do iniciatívy sa zapojilo viac ako 150 ľudí.