Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Omša svätenia olejov v Trnave sa uskutoční vo štvrtok

Na archívnej snímke účastníci na svätej omši Missa chrismatis (svätenie olejov) v Katedrále svätého Jána Krstiteľa v Trnave Foto: TASR Lukáš Grinaj

Na bohoslužbe sa zúčastňujú duchovní arcidiecézy, ktorí si zároveň obnovia svoje kňazské sľuby.

Trnava 22. júna (TASR) – Až na júnový sviatok Narodenia sv. Jána Krstiteľa bolo z predveľkonočného obdobia – Zeleného štvrtka pre opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu preložené tradičné posvätenie olejov, ktoré duchovní používajú pri obradoch. Omša Missa Chrismatis, počas ktorej sa tak udeje, sa uskutoční vo štvrtok 24. júna v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave, celebrovať ju bude trnavský arcibiskup Ján Orosch. Informoval o tom hovorca arcibiskupského úradu v Trnave Dušan Kolenčík.

Pri omši svätenia olejov sa svätia tri druhy olejov, krizma – na pomazanie po krste, birmovanie a posviacku kňazov, olej katechumenov – na pomazanie pred krstom a olej chorých – pre sviatosť pomazania chorých. Na bohoslužbe sa zúčastňujú duchovní arcidiecézy, ktorí si zároveň obnovia svoje kňazské sľuby.

K podobnému kroku – odloženiu omše posvätenia olejov, musela arcidiecéza pristúpiť už aj vlani, pre pandémiu sa Missa Chrismatis konala ešte neskôr, až 29. augusta na výročie vysvätenia trnavskej katedrály.