Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Pamiatkový seminár Trnavy zhodnotil výsledky výskumov z pandémie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Žuffová si na seminár pripravila príspevok Jedinečné nálezy murovaných objektov v podzemí na parcelách medzi Stefaneom a synagógou v Trnave.

Trnava 16. decembra (TASR) – Výsledky výskumov posledných dvoch až troch rokov zhodnotili vo štvrtok (15. 12.) pamiatkari na koncoročnom odbornom seminári Pamiatky Trnavy a Trnavského kraja. Býva vždy súhrnom najzaujímavejších poznatkov práce archeológov, historikov či reštaurátorov a je otvorený aj pre širokú verejnosť. Zastrešuje ho Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Trnava spolu s mestom.

Za všetkými doterajšími ročníkmi organizačne stojí samostatná výskumníčka v oblasti architektonicko-historického výskumu Jaroslava Žuffová, tohtoročné 27. pokračovanie pripravila po pandemickej prestávke. "Obdobie uplynulých dvoch rokov bolo paradoxne našej práci aj naklonené. Pamiatkovým úradom nepribúdalo toľko novej agendy, keďže stavebná činnosť bola utlmená a v prípade výskumov v teréne neboli zásadnejšie obmedzenia pri práci potrebné. Hoci v jednom čase sa nedalo prechádzať z okresu do okresu, takže sme nemohli ísť napríklad z Bratislavy do Trnavy pokračovať vo výskumnej činnosti," uviedla pre TASR.

Žuffová si na seminár pripravila príspevok Jedinečné nálezy murovaných objektov v podzemí na parcelách medzi Stefaneom a synagógou v Trnave. V lokalite sa realizoval výskum už tretiu sezónu a priniesol výnimočné výsledky. Mesto tam plánuje situovať nový mestský parčík a výsledky výskumov v ňom prezentovať. Takmer tri roky práce na archeologickom výskume v Bielom Kostole v susedstve Trnavy, ktoré odhalili opakované osídlenie bývalého ostrova, vytvoreného potokom Parna už od praveku, prezentovali Erik Hrnčiarik a Tomáš Kolon z Trnavskej univerzity (TU) v Trnave. Henrieta Žažová z TU a reštaurátor Tomáš Kucman hovorili o trnavskej kalvárii a jej predchodkyniach. Záhoriu sa venovali dva príspevky. O náleze výnimočných malieb v meštianskom dome v Skalici informovala Mária Smoláková a o obnove Habánskeho mlyna v Sobotišti referovala Eva Šabíková z KPÚ. Architekt Pavel Ďurko predstavil projekt zásadnej obnovy kaštieľa vo Voderadoch.

Účastníci podujatia si pozreli aj dokument Mestskej televízie Trnava o západnom krídle stredovekej trnavskej radnice. Výstupom pamiatkového seminára je každoročný zborník, príspevky z tohto ročníka budú dostupné počas budúcoročného pokračovania.