Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Trnavský región pri atómovej elektrárni čaká výmena jódových tabliet

Jadrová elektráreň Mochovce, archívna snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Informácie a termínoch a spôsobe výdaja a zberu jódových tabletiek budú zverejnené včas. Profylaktiká nie sú určené na bezprostredné užitie.

Trnava 11. júla (TASR) – Výmena jódových tabletiek v mestách a obciach pod atómovými elektrárňami Jaslovské Bohunice a tiež Mochovce sa začne v auguste a potrvá do konca tohto roka. Dotkne sa zhruba 224 sídiel so 695.000 občanmi. Informoval o tom TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Naposledy sa konala výmena profylaktík v roku 2017, súčasným končí životnosť k augustu 2022.

Jodid draselný majú použiť v prípade radiačnej havárie všetci dotknutí ľudia. Tablety môžu zabrániť poškodeniu štítnej žľazy rádioaktívnym jódom, ktorý sa pri žiarení uvoľňuje. Pri použití sa žľaza nasýti nerádioaktívnym jódom z tablety, a tým sa zabráni príjmu rádioaktívneho z kontaminovaného vzduchu, vody, mlieka alebo inej potravy. V zmysle platnej legislatívy má povinnosť zaobstarať jódové tabletky pre svojich zamestnancov a obyvateľov v okolí elektrární a ďalšie určené osoby na vlastné náklady prevádzkovateľ spoločnosť Slovenské elektrárne (SE). Podľa informácií vedúceho internej a externej komunikácie SE Juraja Kopřivu ich počet pre tento rok obstarávali tak, aby v prípade potreby mali mestá a obce rezervu zhruba desať percent. Informácie o dodávateľovi a vynaloženom finančnom objeme však spoločnosť nezverejnila.

Výdaj a zber profylaktík, ochranných prostriedkov proti následkom rádioaktívneho ožiarenia, začne podľa MV SR bezprostredne po naskladnení balení, ministerstvo vnútra a okresné úrady (OÚ) v tejto akcii poskytujú súčinnosť držiteľovi povolenia. V obciach a mestách spolupracujú na procese samosprávy. Výmena sa týka viacerých kategórií občanov, obyvateľov vrátane detí s trvalým a aj registrovaným prechodným bydliskom v obci, ako aj osôb, ktorým už bolo poskytnuté dočasné útočisko v obci, ďalšou kategóriou sú materské, základné, stredné a vysoké školy, ich študenti a zamestnanci, potom prevádzky podnikov, tiež domovy sociálnych služieb a domovy seniorov, ubytovacie zariadenia a ústavy pre výkon väzby. "Sumarizácia počtov občanov podľa kategórií na účely zabezpečenia jódovej profylaxie sa uskutočnila v roku 2021," uviedlo MV SR. Aktuálne nebola podľa neho požiadavka zisťovať potreby počtov pre utečencov z Ukrajiny, keďže rezerva profylaktík je dostatočná.

Informácie a termínoch a spôsobe výdaja a zberu jódových tabletiek budú zverejnené včas. Profylaktiká nie sú určené na bezprostredné užitie.