Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Trnava spúšťa pilotný projekt Trnava smart city

Mesto Trnava. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Projekt na jednom mieste poskytne aktuálne správy o počasí, kvalite ovzdušia, úrovni hluku, dopravnej situácii, naplnení veľkokapacitných polopodzemných kontajnerov v meste a aj o činnosti samosprávy.

Trnava 28. februára (TASR) – Mesto Trnava spustilo pilotný projekt Trnava smart city. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Projekt na jednom mieste poskytne aktuálne správy o počasí, kvalite ovzdušia, úrovni hluku, dopravnej situácii, naplnení veľkokapacitných polopodzemných kontajnerov v meste a aj o činnosti samosprávy. Prostredníctvom integračnej platformy sú tieto komplexné informácie zo smart technológií dostupné online na smart.trnava.sk aj v mobilnej aplikácii Smart Trnava.

"Trnavu vnímame ako mesto so zdravým prístupom k tomu, ako môžu technológie zlepšiť život jej obyvateľom. Práve v spolupráci s Trnavou môžeme ostatným mestám ukázať, aké dôležité je prepájať mestské technológie, získavať z nich dáta, riadiť vďaka nim mesto a posúvať občanom informácie," povedal predstaviteľ platformy Invipo na Slovensku Martin Noskovič.

Funkcionalita platformy sa dá podľa potreby rozšíriť o ďalšie moduly. Pilotný projekt realizovala spoločnosť Alam s podporou Ministerstva hospodárstva SR v rámci Schémy na podporu malých a stredných podnikov pri implementovaní inovatívnych riešení v mestách. Predpokladané náklady na projekt sú 116.000 eur, podpora Ministerstva hospodárstva SR predstavuje 50.000 eur, spoluúčasť spoločnosti je 66.000 eur.