Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Štátny tajomník rezortu informatizácie rokoval v Trnave aj s rektormi

Ilusztračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Štátny tajomník odovzdal rektorom garanciu kontaktného bodu ako záruku otvorenosti, ktorá má slúžiť na lepšiu komunikáciu univerzít s ministerstvom.

Trnava 13. mája (TASR) – Úrad Trnavského samosprávneho kraja vo štvrtok navštívil štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Dušan Velič. Na pôde Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave sa následne stretol s rektormi UCM a Trnavskej univerzity (TU).

Na rokovaní s predsedom TTSK Jozefom Viskupičom diskutovali o možnostiach využitia nových eurofondov a o napĺňaní inovačného potenciálu. "Aj vďaka spolupráci s ministerstvom budeme môcť v kraji vytvoriť napríklad nové pracovné príležitosti s pridanou hodnotou," uviedol Viskupič.

Rektori oboch trnavských univerzít, Roman Boča z UCM a René Bílik z TU, rokovali so štátnym tajomníkom o podpore výskumu, vedy a inovácií. Otvorili viaceré aktuálne témy, ako čerpanie prostriedkov z eurofondov, návrh novely vysokoškolského zákona, excelentná veda alebo regionálny rozvoj. "Neviem si predstaviť regionálny rozvoj bez vysokých škôl," prízvukoval Velič, ktorý považuje za nedostatočné venovať na Slovensku 0,8 percenta hrubého domáceho produktu na vedu a výskum, kým európsky priemer je na úrovni 2,2 percenta.

Rektor UCM komentoval aj návrh na zmenu vysokoškolského zákona, ktorá podľa neho rieši zástupné problémy, ako voľbu rektora alebo obmedzenie kompetencií akademickému senátu, ale nerieši to, čo označil za podstatné, odliv študentov do zahraničia. Rektor TU spomenul založenie univerzity 12. mája 1635. Informoval, že TU s TTSK plánujú revitalizáciu vojenského archívu, ktorý by mohla do svojho majetku získať univerzita, keďže ide o budovu pôvodne prináležiacu jej historickej predchodkyni. Štátny tajomník odovzdal rektorom garanciu kontaktného bodu ako záruku otvorenosti, ktorá má slúžiť na lepšiu komunikáciu univerzít s ministerstvom.