Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Trnavský kraj má kontajnerovú zubnú ambulanciu pre nakazených vírusom

Na archívnej snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Nová, kompletne vybavená zubná ambulancia bude slúžiť občanom od pondelka 6. apríla.

Trnava 4. apríla (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) má ako jediný kraj na Slovensku kontajnerovú zubnú ambulanciu pre pacientov s ochorením COVID-19. Kontajnerová zubná ambulancia ako časť poľnej nemocnice je súčasťou Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku, Fakultnej nemocnici v Trnave ju zapožičalo Ministerstvo obrany SR. Jej prevoz zabezpečovali profesionálni vojaci z Práporu logistiky Hlohovec.

Nová, kompletne vybavená zubná ambulancia bude slúžiť občanom od pondelka 6. apríla. „Ambulancia je určená pre pacientov z Trnavského kraja, ktorí potrebujú zubné ošetrenie, no v rámci aktuálnych opatrení nie je vhodné, aby navštívili svojho stomatológa," povedal počas odovzdania časti poľnej nemocnice minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Vyšetrenia v kontajnerovej nemocnici budú vykonávať civilní lekári. "Krajská samospráva sa dohodla so zubnými lekármi, ktorí budú pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, prípadne s podozrením na toto ochorenie, ošetrovať. Pacienti budú objednávaní na presný čas, poskytovanie zdravotnej starostlivosti prebehne za prísnych hygienických a epidemiologických podmienok tak, aby nebol ohrozený ošetrujúci lekár, ako aj samotný pacient," skonštatoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Trnavský samosprávny kraj má v súčasnosti funkčnú aj karanténnu zubnú pohotovosť, ktorá slúži na ošetrovanie pacientov, ktorí sú aktuálne v povinnej karanténe.