Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Trnava v tomto týždni ožije dizajnom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Organizátori nezabudli ani na folklór a kultúrne tradície.

Trnava 15. júna (TASR) - Trnavský deň dizajnu (TDD) vo svojom treťom pokračovaní od stredy (16. 6.) do soboty (19. 6.) ponúkne Trnavčanom i záujemcom z celého Slovenska bohatý program, kombinovaný online a živými podujatiami. Informoval o tom za organizátorov Michal Klembara z Kultúrneho centra Malý Berlín.

„TDD otvorí online diskusia s Máriou Beňačkovou Riškovou a Tiborom Uhrínom o ambicióznom projekte Nového európskeho Bauhausu, ktorého snahou je priniesť dlhodobo udržateľné a dizajnovo premyslené riešenia,“ uviedol Klembara.

Vo štvrtok (17. 6.) sa v Malom Berlíne bude hovoriť o tom, že kvalitný dizajn nevzniká len vhlavnom meste. Dvaja dizajnéri pôsobiaci v Trnave – Ján Baláž z Cube to Cube a Juraj Demovič z Pergamenu – porozprávajú viac o tom, ako sa usídľuje a rozvíja kreatívny priemysel v tomto meste. V piatok (18. 6.) bude 33. pokračovanie podujatia PechaKucha Night Trnava, na ktorom sa v limitovaných formách predstavia hostia z prostredia grafického, odevného a produktového dizajnu.

V sobotu čaká záujemcov celodenný program v Kultúrnom centre Nádvorie. „Okrem malého dizajnového trhu plného predajcov, ktorí okrem pekného dizajnu dbajú aj na ekológiu a udržateľnosť, je pripravený aj bohatý program tvorivých dielní, besied a diskusií. Návštevníci sa dozvedia viac o tom, ako vzniká modrotlač, môžu si vytvoriť originálnu linorytovú tlač, vlastný totem inšpirovaný tvorbou Vladimíra Kompánka, alebo vlastné nákupné vrecúška,“ doplnil Klembara.

Hosťom TDD bude aj riaditeľ Slovenského centra dizajnu Maroš Schmidt, ktorý prezradí viac o činnosti a ambíciách centra a jeho múzea dizajnu. Organizátori nezabudli ani na folklór a kultúrne tradície. O tom, čo vedie mladých dizajnérov k tomu, aby pracovali s tradičnými symbolmi, porozprávajú návrhárka šperkov Petra Tóth a dizajnéri Miška Bednárová a Tomáš Kompaník. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a mesto Trnava.