Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V sprievode v Trnave so zázračným obrazom niesli aj fotografie Bezáka

Veriaci v Trnave oslavujú deväťdňový cirkevný sviatok na počesť Trnavskej Panny Márie, ktorý sa začal 13. novembra 2013. Sprievod so zázračným obrazom Trnavskej Panny Márie, ktorý bol vyvrcholením tohtoročnej Novény a nedeľňajšej slávnostnej omše, smeroval z baziliky na hlavné námestie k Súsošiu sv. Trojice. Na snímke procesia s obrazom Panny Márie ulicami Trnavy v nedeľu 17. novembra 2013. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

O niekoľko dní si Trnavčania pripomenú 20. výročie znovupostavenia Trojičky na námestie, ktoré dostalo po nej aj pomenovanie.

Trnava 17. novembra (TASR) – Veriaci s portrétmi arcibiskupa Róberta Bezáka čakali dnes pri vchode Baziliky sv. Mikuláša v Trnave na čele sprievodu s pápežským nunciom Mariom Giordanom, trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom i emeritným arcibiskupom Jánom Sokolom. Sprievod so zázračným obrazom Trnavskej Panny Márie, ktorý bol vyvrcholením tohtoročnej Novény a dnešnej slávnostnej omše, smeroval z baziliky na hlavné námestie k Súsošiu sv. Trojice. O niekoľko dní si Trnavčania pripomenú 20. výročie znovupostavenia Trojičky na námestie, ktoré dostalo po nej aj pomenovanie.

Priaznivci Bezáka, ktorí okrem Trnavy prišli aj z Bratislavy či Piešťan, transparentmi pred bazilikou i po trase sprievodu znovu žiadali o spravodlivé posúdenie jeho odvolania.

"Mrzí nás ten nepomer. Fakt, že Róbert Bezák, ktorého si vážili veriaci i neveriaci, je posielaný do vyhnanstva a s veľkou slávou tu na Novéne každý večer vidíme Jána Sokola, ako sa tu hrdí, spieva, a ten druhý je doma v obývačke a tam slúži omše," povedala jedna z organizátoriek protestu Mariana Diovčošová s tým, že veria, že cirkev nájde odvahu povedať napokon pravdu o tejto kauze, lebo tá oslobodzuje.

Na snímke sympatizanti emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka počas Trnavskej novény v Trnave v nedeľu 17. novembra 2013.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Dnešnú omšu celebroval Ján Orosch. Venoval sa téme Cirkev-matka našej viery. V homílii povedal, že cirkev rovnako ako matka musí zdolávať v živote človeka mnohé ťažké chvíle a nástrahy.

"Tak, ako nediktujeme matke, ani cirkvi nemôžeme diktovať, ako formou nás má milovať. Len za tých okolností, keď nás vypočuje, vtedy sme schopní akceptovať a prijímať ju za svoju matku? Ona vie, ktorá je cesta spásy a ktorá zatratenia, ona pozná dobro, ktoré potrebujeme, aj keď sa nám momentálne nepáči," uviedol Orosch. Povedal, že Panna Mária v bazilike vystiera ruky ku všetkým bez rozdielu.

Galéria: Sviatok na počesť Trnavskej Panny Márie



Do sprievodu s obrazom Trnavskej Panny Márie sa zapojilo viac ako dvetisíc veriacich. V úvode prišlo aj k potýčke, keď staršia dáma fyzicky napadla mužov, držiacich transparent.

Novéna je deväťdňový celoslovenský cirkevný sviatok na počesť Trnavskej Panny Márie, ktorý sa od roku 1710 koná vždy v rovnakom termíne od 13. do 21. novembra. V tomto roku sa nesie v duchu prvej encykliky pápeža Františka s názvom Lumen fidei (Svetlo viery). Celkovo sa počas Novény uskutoční viac ako štyridsať bohoslužieb, i v maďarskom jazyku a pre mládež. Hlavné večerné omše v tomto roku slúžia slovenskí arcibiskupi.

Plačúca Panna Mária na obraze zachránila mesto od tureckého vpádu a moru, keď sa v roku 1663 objavili jej krvavé slzy. Keď v roku 1710 vypukol v Trnave mor, magistrát mesta dal odslúžiť prosebnú svätú omšu za ochranu pred skazou. Po omši nasledovala 21. novembra procesia s obrazom a mor zázračne ustal hneď na druhý deň. Trnavčania dali Panne Márii z vďaky sľub, že sa každú sobotu zúčastnia na ďakovnej omši a raz do roka na Novéne pod jej obrazom. Obraz dal namaľovať neskorší ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate zo štúdií z Ríma do Trnavy v roku 1585. Počas roka je vystavený v samostatnej kaplnke baziliky. Je kópiou ikony z kláštora sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Obraz slzil aj niekoľkokrát pred rokom 1710, vždy ako predzvesť katastrof, ktoré Trnavu čakali.