Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Víno Tirnavia bude v piatok na nádvorí trnavskej historickej radnice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návštevníci pri zakúpení vstupenky dostanú aj degustačný pohár s logom súťaže a osem grošov na nákup vína.

Trnava 23. júna (TASR) - Štvrtý ročník jarného festivalu vín a zároveň osemnásty ročník súťaže Víno Tirnavia sa v posunutom termíne pre pandemickú situáciu uskutoční v piatok na nádvorí trnavskej historickej radnice. K dispozícii bude takmer 250 vín od viac než 40 slovenských vinárov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Porota Víno Tirnavia ocenila prácu vinárov deviatimi titulmi šampióna, štyrmi veľkými zlatými medailami, 31 zlatými medailami a 137 striebornými medailami.

„V rekordnom čase sa nám podarilo zhromaždiť súťažné vzorky a zabezpečiť hodnotiacu komisiu, zloženú z najlepších slovenských hodnotiteľov. Vzhľadom na výsledky a kvalitu vzoriek si myslíme, že táto snaha nebola márna. Teraz už len dúfame, že medzi milovníkov vína sa nezamieša aj očakávaný dážď a na svoju prezentáciu si vyberie iný termín,“ uviedla dlhoročná organizátorka podujatia z referátu marketingu a propagácie mestského úradu Klára Ondrušová.

Podľa predsedu hodnotiacich komisií a organizátora podujatia Tibora Vitteka si na svoje prídu predovšetkým milovníci bielych vín spod Malých Karpát, ale aj tokajských vín, novošľachtencov.

„Mnohí iste ocenia aj kolekciu šumivých či ovocných vín. Najvyššie hodnoteným vínom sa stalo klasické botrytické Royal cuvée tokajských odrôd s dominantným zastúpením Furmintu. Jednu z veľkých zlatých medailí si odnáša cuvée zložené z modrých novošľachtencov, prezývané aj purpurové rieky. Zdá sa, že ročník bol žičlivý k odrode Sauvignon, pretože hneď dve zo štyroch veľkých zlatých medailí si odnáša práve táto odroda,“ uviedol.

Návštevníci pri zakúpení vstupenky dostanú aj degustačný pohár s logom súťaže a osem grošov na nákup vína. Kto ich minie, môže si zadovážiť ďalších desať alebo 50 grošov.