Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Trnavavský archív ponúka výstavu Ryby mlčia, pramene hovoria

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

K spolupráci prizval Tribečské múzeum v Topoľčanoch a Mestskú organizáciu Slovenského rybárskeho zväzu v Trnave.

Trnava 4. decembra (TASR) - Tému rýb a rybárstva si vybral ako ústrednú tému svojej poslednej tohtoročnej výstavy Štátny archív v Trnave. Pod názvom Ryby mlčia, pramene hovoria ju otvorí v stredu (6. 12.). K spolupráci prizval Tribečské múzeum v Topoľčanoch a Mestskú organizáciu Slovenského rybárskeho zväzu v Trnave, informovala o tom riaditeľka archívu Júlia Ragačová.

"Je zaujímavá pre všetky vekové kategórie, pre Trnavčanov i návštevníkov mesta. Pripravil sme informačné panely, preparáty rýb našich vôd, ako sú kapor, zubáč, šťuka, amor, hlavátka, ostriež, dekorácie zo súkromných zbierok viacerých zberateľov," uviedla. Tam dominuje preparátor, rybár a zberateľ z Trnavy Milan Žiak. Na výstave sa predstaví aj trnavská organizácia rybárskeho zväzu, ktorá vznikla v roku 1957. "Zakladajúci výbor mal 15 členov a na jeho čele stáli predseda Peter Kováč a tajomník František Lukačovič. Výbor nemal na svoju činnosť finančné prostriedky, tak urobili medzi sebou zbierku. Okrem pstruhového potoka Blava, potoka Parná a už vtedy znečistenej Trnávky nemali iný revír. Museli i naďalej loviť v revíroch okolitých organizácií na Váhu pri Hlohovci, Seredi a Šali," opísala Ragačová.

Z archívnych dokumentov na výstave návštevníci uvidia napríklad dokumenty k sporu športových rybárov v Hlohovci a Piešťanoch v roku 1927, rybárske lístky a členské preukazy, rybárske poriadky z roku 1964, pozvánky na rybárske preteky, plagát reštaurácie U rybárky v Banke, kde podávali ryby ako svoju špecialitu. "Gazdinky i milovníci dobrého jedla ocenia zaujímavé trnavské recepty - jeseter s majonézou, marinovaná ryba, ryba na paprike alebo halászlé na segedínsky spôsob, ryba v aspiku, zubáč alebo losos. Recepty sú uložené v osobnom archívnom fonde Trnavčanky Alžbety Leiherovej z prvej tretiny 20. storočia," doplnila riaditeľka archívu. Nebudú chýbať ani výtvarné diela, beletria a úžitkové predmety domácností s tematikou rybárstva.