Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Trnavčania si pripomenuli výročie skončenia 2. svetovej vojny

Trnava Foto: TASR/Štefan Puškáš

Oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom každoročne organizuje Trnavský samosprávny kraj, mesto Trnava, Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov s ďalšími spoločenskými organizáciami.

Trnava 9. mája (TASR) - Pri príležitosti 67. výročia ukončenia bojov druhej svetovej vojny sa dnes v Trnave uskutočnilo slávnostné zhromaždenie občanov.

Oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom každoročne organizuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK), mesto Trnava, Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov spolu s ďalšími spoločenskými organizáciami.

Ich zástupcovia položili vence a kytice kvetov k Pamätníku osloboditeľov na Námestí SNP. Medzi hosťami pietneho aktu bol aj radca Veľvyslanectva Ukrajiny v Slovenskej republike Olexandr Romanov a zástupca pridelenca obrany veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike Andrej Guk.

"Niet vyššej hodnoty ako je ľudský život a nedá sa preto zaplatiť vyššia cena ako obetovať sa v prospech druhých. Vojaci, ktorí k nám prišli v roku 1945, aby oslobodili naše mestá a obce, našu krajinu a umožnili nastolenie pokoja a mieru v celej Európe, boli mladí, plní entuziazmu a plánov. Mali svoje rodiny, matky a otcov a mnohí z nich aj dcéry a synov. Prišli k nám cez stovky a tisícky kilometrov, aby padli a naposledy vydýchli pre naše dobro. Nemohli si vyberať. Doba bola zlá a vojna je tragická," uviedol v príhovore podpredseda TTSK Zdenko Čambal. Informovala o tom webová stránka TTSK.