Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Trnavčania si uctili pamiatku M. R. Štefánika

Na archívnej snímke socha Milana Rastislava Štefánika od sochára Jána Koniarka v Trnave. Foto: TASR - Peter Orlický

Štefánikov pomník v Trnave bol na Slovensku prvý, ktorý po jeho smrti odhalili už v roku 1924.

Trnava 4. mája (TASR) – Obyvatelia Trnavy si pri pomníku Milana Rastislava Štefánika pripomenuli 103. výročie jeho tragickej smrti. Kytice kvetov položili zástupcovia mesta, krajskej samosprávy, verejnej správy, evanjelickej cirkvi a. v., inštitúcií a politických zoskupení.

Primátor Trnavy Peter Bročka i predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič vo svojich príhovoroch zdôraznili aktuálnosť odkazu M. R. Štefánika. Reflektovali súčasnú dobu, kedy je dôležitým boj za slobodu a potrebné byť vnímavým, kto v ňom je obeťou a kto agresorom.

Štefánikov pomník v Trnave bol na Slovensku prvý, ktorý po jeho smrti odhalili už v roku 1924, o postavenie sa pričinili občania vo verejnej zbierke. Autorom je nestor moderného slovenského sochárstva, Trnavčan Ján Koniarek, ktorého úmrtie (1952) si mesto pripomína rovnako 4. mája.

Socha stojaceho Štefánika je považovaná odborníkmi za najvernejší portrét tohto politika, vedca a vojaka, za čím stojí i skutočnosť, že ho autor vytváral v čase, keď bol v pamäti jeho rodinných príslušníkov. Tí sa spolu s veľkým davom občanov na odhalení pamätníka aj zúčastnili, podľa dobových svedectiev bola slávnosť dvojdňová, vrátane sprievodu tisícov ľudí, bohoslužieb a kultúrneho programu. Následne však trnavský pomník čakal ťažký osud, striedavo bol inštalovaný a odstraňovaný podľa aktuálnej politickej situácie. V súčasnosti už stojí na svojom štvrtom mieste v blízkosti evanjelického kostola.