Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trnavská galéria je opäť bez riaditeľa

Dôvodom odchodu Kasaj Poláčkovej v skúšobnej dobe je podľa jej slov rozdielny náhľad na riadenie inštitúcie medzi ňou a zriaďovateľom galérie. Výpoveď dala oficiálne bez udania dôvodu.

Trnava 31. augusta (TASR) – Po viac ako štyroch mesiacoch od nástupu dnes ukončila svoje pôsobenie v Galérii Jána Koniarka (GJK) v Trnave jej riaditeľka Ľudmila Kasaj Poláčková. Inštitúciu viedla od polovice apríla tohto roku, keď sa stala víťazkou výberového konania na tento post. Zriaďovateľ Trnavský samosprávny kraj (TTSK) hľadal a v nej našiel pre galériu nového riaditeľa po tom, ako bol odvolaný predchádzajúci riaditeľ Vladimír Beskid.

Dôvodom odchodu Kasaj Poláčkovej v skúšobnej dobe je podľa jej slov rozdielny náhľad na riadenie inštitúcie medzi ňou a zriaďovateľom galérie. Výpoveď dala oficiálne bez udania dôvodu. "Rešpektujem prístup TTSK k výstavnej a kurátorskej činnosti. Z profesionálneho hľadiska mám však iné predstavy o chode galérie a preto som sa rozhodla súčasný pracovný pomer rozviazať," povedala pre TASR Kasaj Poláčková.

Vedením galérie bude od 1. septembra opäť poverený pracovník odboru kultúry TTSK Jakub Slobodník. Galériu viedol aj niekoľko mesiacov po odchode Beskida, kedy sa TTSK nedarilo v opakovaných kolách výberového konania nájsť pre GJK vhodného kandidáta na riaditeľa, alebo sa do konkurzu nikto neprihlásil. Beskida odvolali napriek výraznému protestu výtvarnej obce, dôvodom bolo, že sa s vedením TTSK dostal do názorového konfliktu pre zasahovanie do galerijného plánu. Pre výstavy, ktoré si vedenie zriaďovateľa v GJK nakoniec presadilo, zase odmietli s galériou spolupracovať viacerí slovenskí umelci.

TTSK vypíše na obsadenie miesta riaditeľa GJK nový konkurz pravdepodobne v novembri.