Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Trnavská nemocnica mala upratovať drahšie a cez kamarátov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ako dnes informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, spoločnosť pritom nedisponovala upratovačkami, tie si mala zabezpečiť až neskôr.

Bratislava 26. júna (TASR) - Trnavská fakultná nemocnica mala podľa jej súčasného vedenia dohodiť za pôsobenia toho predchádzajúceho upratovanie nemocnice kamarátom, na čom mala údajne prerobiť 160.000 eur. Ako dnes informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, spoločnosť pritom nedisponovala upratovačkami, tie si mala zabezpečiť až neskôr. Nemocnica mala za upratovanie spoločnosti CRA zaplatiť 54.000 eur mesačne, čo malo byť o 23.000 eur viac, ako sa platilo pôvodnej firme. Súčasný riaditeľ Martin Tabaček zmluvu zrušil, firma upratovala od marca do apríla.

Nemocnica pre novú zmluvu odstúpila od tej starej so spoločnosťou ČaSS, vďaka čomu mala prerobiť spomínaných 160.000 eur. V tejto sume je zahrnutá pokuta Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave za havarijný stav hygieny v nemocnici vo výške 300 eur, úrok z omeškania zo strany ČaSS vo výške 118.000 eur a trovy konania vychádzajúce z návrhu na platobný rozkaz vo výške 38.000 eur. Šéfka rezortu poukázala na to, že napriek niekoľkomiliónovej zadlženosti nemocnice aj záväzkom voči dovtedajšej upratovacej firme prvú vystavenú faktúru novou spoločnosťou uhradila nemocnica do deviatich dní.

"Upratovať bez upratovačiek je podobné ako liečiť bez lekárov. Celá situácia je absurdná a nemá žiadne logické vysvetlenie," zdôraznila Zvolenská. Ministerstvo informovalo, že kontrola trnavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva odhalila, že situácia na niektorých oddeleniach v nemocnici bola havarijná. Dôvodom malo byť podľa hygienikov vypovedanie pôvodnej zmluvy. Kontrola tiež ukázala, že noví zamestnanci spoločnosti CRA nemali zdravotnú spôsobilosť na prácu v zdravotníckom zariadení.

Tu bude player


Firmu vybralo bývalé vedenie bez výberového konania, firma nemala upratovanie zapísané ani ako predmet činnosti v obchodnom registri. Medzi vedením spoločnosti CRA a bývalým vedúcim prevádzkovo-technického odboru a správy nemocnice je podľa Tabačeka personálne prepojenie, sú to vraj kolegovia z predchádzajúceho zamestnania. Vzhľadom na rýchle preplatenie prvej faktúry má jeden z veriteľov nemocnice pripravovať trestné oznámenie pre uprednostnenie veriteľa.

Gabriel Pavelek, ktorý trnavskú Fakultnú nemocnicu v inkriminovanom čase viedol, pre TASR uviedol, že nie si je vedomý žiadnych machinácií vedenia FN v čase jeho pôsobenia. "Podobné obvinenia odmietam," uviedol Pavelek.