Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Trnavská radnica našla dodávateľov na výstavbu novej kompostárne

Kompostáreň bioodpadov, archívne foto. Foto: TASR – František Iván

Mesto ráta s financovaním z eurofondov a päťpercentným spolufinancovaním z vlastných zdrojov.

Trnava 30. novembra (TASR) – Mesto Trnava uzatvorilo verejnú súťaž na výstavbu druhej kompostárne na svojej skládke komunálneho odpadu. Vysúťažilo v jej troch častiach budúcich dodávateľov stavebných prác a technológií. Pôvodnú predpokladanú sumu sa vo verejnom obstarávaní (VO) podarilo znížiť, uvádza sa vo vestníku VO.

Predpokladaná hodnota zákazky bola 2,9 milióna eur, Trnava ráta s financovaním z eurofondov a päťpercentným spolufinancovaním z vlastných zdrojov. Na stavebnú časť zákazky sa prihlásili dvaja uchádzači, AVA-stav, s. r. o., z Galanty ju zrealizuje za 1,381 milióna eur bez DPH, pôvodná suma bola vypočítaná na 1,523 milióna eur bez DPH. O dodávku strojných zariadení do trnavskej kompostárne mali záujem tri spoločnosti, víťaz G-TECHNIK, s. r. o., z Malaciek ich dodá za 859.930 eur bez DPH, pôvodná suma bola 922.000 eur bez DPH. Aj o dodanie 500 kusov 120-litrových nádob na bioodpad mali záujem tri firmy, najlepšiu ponuku dala BINS, s. r. o., z Nitry. Zákazka je v hodnote 17.500 eur bez DPH namiesto predpokladaných 31.000 eur bez DPH.

V poradí svoju druhú kompostáreň chce mesto Trnava vybudovať v areáli mestskej skládky na Zavarskej ceste. Má mať ročnú kapacitu 4990 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Súčasná kompostáreň nie je technologicky vybavená na kuchynský odpad, ktorý sa aj v Trnave v zmysle zákona začal triediť. Zatiaľ ho mesto podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej odváža na ďalšie spracovanie do 80 kilometrov vzdialenej bioplynovej stanice v Bošanoch v okrese Partizánske. Prvá kompostáreň funguje na skládke dve desaťročia. Ročne zhodnotí približne 15.000 ton biologického odpadu.