Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Trnavská univerzita otvorí nový študijný program - counselling

Na archívnej archívnej snímke budova Trnavskej univerzity v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Teologická fakulta spolupracuje v tejto oblasti s univerzitami v Scrantone v USA, Ríme i Padove.

Trnava 24. januára (TASR) – Súčasťou nového študijného programu Trnavskej univerzity (TU) counselling (poradenstvo), ktorý sa bude vyučovať na teologickej fakulte (TF), je povinná odborná prax. Študenti ju budú môcť vykonávať v Bratislavskej arcidiecéznej charite, trnavskom Centre pomoci pre rodinu alebo v modranskom Claudianum či ďalších inštitúciách. TU odbor otvorí od nasledujúceho akademického roka, táto nedirektívna metóda sociálnej pomoci je vo svete známa už desaťročia. Učí aktívne počúvať, riešiť problémy v sociálnej službe, správne komunikovať či presne posudzovať situáciu sociálne odkázaných. Informoval o tom PR TU Matúš Demko.

Metódu overili v USA, vo Veľkej Británii, Taliansku či Rakúsku. „Nie je to však len sociálne poradenstvo. Absolvent získa vedomosti, zručnosti a kompetencie napríklad spoznať patologické správanie v komunite alebo rodine. V súčasnosti by mohol pracovať ako odborný pracovník v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a v sociálnych službách, ako pracovník služieb ústavnej starostlivosti o deti alebo v oblasti náhradnej starostlivosti. Tiež môže nájsť prácu v službách domácej starostlivosti o mládež, o staršie osoby alebo podpory pre rodinu. Profesia predstavuje účinnú pomoc ľuďom v rôznych záťažových situáciách,“ informoval Demko.

Fakulta prišla s nápadom na nový študijný program po viac ako ôsmich rokoch výskumu a praxe. Následne ho v októbri 2021 schválila Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školy. Teológovia si program overili pomocou takzvaných efektívnych študentských praxí. „Študenti, pedagógovia a rodiny, ktoré sa nachádzali v rôznych záťažových situáciách, hľadali možnosti pochopenia a hľadania pomoci formou sprevádzania, counsellingu. Výmeny skúseností i odozva zo strany klientov pomohli pri skvalitňovaní prípravy a hľadaní nových oblastí teoretickej aj praktickej prípravy študentov,“ uviedla garantka programu Mária Šmidová. Fakulta spolupracuje v tejto oblasti s univerzitami v Scrantone v USA, Ríme i Padove.