Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Trnavská univerzita spoluzaložila medzinárodné konzorcium KreativEU

Na archívnej snímke budova Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Cieľom je chrániť kultúrne dedičstvo a európsku identitu. Cestou k jeho dosiahnutiu má byť umelecká a kultúrna rôznorodosť, prepájajúca vzdelávanie, výskum, inovácie a službu spoločnosti.

Trnava 24. marca (TASR) – Trnavská univerzita (TU) patrí k sedmičke európskych univerzít, ktoré založili medzinárodné konzorcium KreativEU. Sieť chce vytvoriť plne európsku univerzitu, zameranú na strategickú spoluprácu a implementáciu atraktívneho vzdelávacieho modelu na podporu európskej kohézie. Členmi KreativEU sú aj univerzity z Portugalska, Bulharska, Česka, Francúzska, Rumunska a Turecka. Informoval o tom PR TU Matúš Demko.

Cieľom je chrániť kultúrne dedičstvo a európsku identitu. Cestou k jeho dosiahnutiu má byť umelecká a kultúrna rôznorodosť, prepájajúca vzdelávanie, výskum, inovácie a službu spoločnosti. "Univerzity zdieľajú rovnakú víziu o dôležitosti európskeho kultúrneho dedičstva. Tento výnimočný vzdelávací produkt predstaví lokálne a národné kultúrne tradície, remeslá a folklór, aby sa vyučovali v širšej európskej perspektíve," uviedol Demko. KreativEU má priniesť množstvo zaujímavých výstupov, ako spoločné nadnárodné a interdisciplinárne bakalárske, magisterské či doktorandské programy, spoločné multikultúrne letné školy, verejné prednášky i celoživotné vzdelávanie. Plánuje sa založenie medzinárodného umeleckého inkubátora.