Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Trnavská univerzita udelila čestný doktorát psychológovi J. Grácovi

Trnavská univerzita udelila čestný doktorát psychológovi prof. Jánovi Grácovi. Foto: Trnavská univerzita

Autor 23 knižných monografií, profesor Grác, koncipoval novú vednú disciplínu edukačná psychológia, venoval sa problematike samoučenia a psychológii mravnosti.

Trnava 14. júna (TASR) – Trnavská univerzita (TU) v utorok udelila čestný doktorát významnému slovenskému psychológovi, 92-ročnému Jánovi Grácovi. Titul doctor honoris causa si prevzal z rúk prorektora Vladimíra Rábika na zasadnutí Vedeckej rady TU, rozšírenom o vedecké rady fakúlt. Informoval o tom Matúš Demko z oddelenia pre marketing a PR univerzity.

Rodák z Kovariec pri Topoľčanoch Grác pôsobil od roku 1994 ako profesor na Katedre psychológie Filozofickej fakulty (FF) TU. "Jeho príchod na katedru bol spätý s neľahkým obdobím, ktoré bolo poznamenané politicko-ideologickými tendenciami usilujúcimi o zánik nielen katedry, ale i Trnavskej univerzity. Úlohy sa zmocnil pre neho s príznačným odhodlaním, plnou zodpovednosťou a rozvahou," uviedla prodekanka FF Mária Dědová v slávnostnom prejave k udeleniu. Pod jeho vedením sa katedra zamerala ako jedna z mála na formovanie mladého človeka v zmysle vnímania a rozvoja jeho trojdimenzionálnej sféry ako somato-psycho-spirituálnej osobnosti.

Trnavská univerzita udelila čestný doktorát psychológovi prof. Jánovi Grácovi.
Foto: Trnavská univerzita


Autor 23 knižných monografií, profesor Grác, koncipoval novú vednú disciplínu edukačná psychológia, venoval sa problematike samoučenia a psychológii mravnosti. Predsedníctvo Slovenskej psychologickej spoločnosti mu za prínos v oblasti udelilo nielen diplom za zásluhy o rozvoj psychologickej vedy na Slovensku, ale aj najvyššie vyznamenanie Plaketu profesora Jurovského.

Nový čestný doktor TU vyštudoval psychológiu na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. Pracoval v Ústave ďalšieho vzdelávania učiteľov v Bratislave, odkiaľ bol v roku 1961 bol z politických dôvodov prepustený a učil na stredných školách. Pôsobil vo Výskumnom ústave pedagogickom, neskôr v Psychologickom ústave UK. Na FF UK pracoval od roku 1965 postupne ako asistent, docent a profesor až do odchodu do dôchodku.