Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Bratislavský protest skončil, štrajk pokračuje

Štrajkujúci učitelia pred budovou Istropolisu v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann

Protest na Trnavskom mýte odborári ukončili prečítaním vyhlásenia, ktoré doručia do parlamentu a na Úrad vlády SR.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Protest školských zamestnancov zo západného Slovenska, ktorí dnes zaplnili bratislavské Trnavské mýto, sa po vyše hodine skončil.

"Ďalší priebeh bude závisieť od štrajkových výborov. My sme odporučili, aby zamestnanci v škole neboli. Štrajk pokračuje ďalej," vyhlásil po skončení bratislavského protestu predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Protestné zhromaždenia by počas ďalších dní štrajku už nemali pokračovať.

Líder odborárov predpokladá, že budú v blízkej dobe opäť rokovať s predstaviteľmi vlády, termín však zatiaľ nepozná. "Sme s ministrom školstva v kontakte," doplnil Ondek. So šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) sa podľa Ondeka mali stretnúť už dnes, napokon sa však rokovanie posúva zrejme na utorok (27.11). Dodal, že sa možno zídu vo večernej televíznej diskusii.

Protest na Trnavskom mýte odborári ukončili prečítaním vyhlásenia, ktoré doručia do parlamentu a na Úrad vlády SR. Vládu v ňom žiadajú, aby pristúpila k podpisu memoranda s dohodou na postupných krokoch, ktoré by do konca tohto volebného obdobia odstránili diskrimináciu v slovenskom školstve. "Tak, aby sa naše školstvo konečne zaradilo medzi plnohodnotných členov EÚ v podiele financovania HDP, ako aj v podiele na verejných financiách," napísali odborári za účastníkov protestov v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici.

Na poslancov Národnej rady (NR) SR sa zase obracajú s tým, aby v zákone o štátnom rozpočte na rok 2013 zabezpečili zvýšenie platov všetkých školských zamestnancov o desať percent. "Dosť bolo proklamácií, očakávame systémové riešenia," píše sa v závere vyhlásenia.

Líder odborárov dnes vyhlásil, že primátor jedného slovenského mesta školám zakazoval zapojiť sa do štrajku. O podrobnostiach hovoriť nechcel s tým, že si túto informáciu od člena odborov musia overiť. "Pokiaľ takéto informácie budú, budú mať čo robiť naši právnici," dodal.

Podľa odhadov odborárov sa do dnešného štrajku zapája asi 80 percent zamestnancov základných škôl, 70 percent zamestnancov stredných a asi päť percent zamestnancov vysokých škôl.


Trnavské mýto v hlavnom meste zaplnilo asi 4000 zamestnancov škôl

Trnavské mýto v hlavnom meste SR zaplnilo asi 4000 zamestnancov škôl zo západného Slovenska. Z transparentov aj prejavov na tribúne je jasné, že ich trápia nielen nízke platy, ale celková situácia v školstve a ich postavenie v spoločnosti.
Štrajkujúci učitelia pred budovou Istropolisu v Bratislave
Foto: TASR/Martin Baumann

"Každý vie, prečo sme sa tu dnes zišli. Chceme povedať rázne nie zúfalej situácii v školstve. Je to skúška odvahy a odhodlania, ktorú skladáme pre vládou, verejnosťou, našimi žiakmi, rodičmi a hlavne sami pred sebou," vyhlásil z tribúny líder školských odborov Pavel Ondek, na čo mu protestujúci odpovedali súhlasným skandovaním. Dodal, že trvajú na desaťpercentnom zvýšení platov učiteľov aj nepedagogických zamestnancov škôl.

"V školstve je katastrofálna situácia, čo sa týka platov, vybavenia pre školy, toho, ako sa zriaďovatelia správajú k školám," povedala učiteľka z komárňanskej materskej školy, ktorá spolu s ďalšími kolegami drží nad hlavou žltú ružu. "Žltú sme si vybrali ako farbu nádeje, že nám bude v tomto štáte lepšie," dodala.



Učitelia a ďalší školskí zamestnanci držia nad hlavami transparenty s nadpismi Na Grékov sa skladáme, no na školstvo nemáme, Šetriť na vzdelaní znamená kašľať na budúcnosť, Dokedy budeme za almužnu vzdelávať celý národ či Za morálne a finančné ohodnotenie učiteľov.

"Stále si uťahujeme opasky a stále nám padajú gate," vyhlásil z tribúny Miroslav Kováč, predseda Rady základnej organizácie školského odborového zväzu v Nitre. Učitelia mávajú žltými vlajočkami. Zamestnancov škôl prišli v proteste podporiť aj niektorí stredoškoláci. Na tribúne vystúpil aj spevák Peter Cmorik.

Na Trnavskom mýte sa združili učitelia z Pezinka, Galanty, Topoľčian a mnohých ďalších miest na západe Slovenska.