Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Trnavský festival spisovateľov Ypsalon bude pre zaočkovaných

Archívna nímka zo štvrtého ročníka festivalu spisovateľov Ypsalon. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Víkendový program otvorí majster strašidelnej poviedky Richard Pupala, a po ňom festival privíta mladý talent, držiteľku cien Básne SK/CZ a Poviedka Dominiku Moravčíkovú.

Trnava 16. novembra (TASR) – V covidovom režime zaočkovaní sa bude konať v Trnave siedmy ročník festivalu spisovateľov Ypsalon, predstavujúci slovenských tvorcov, ktorí v uplynulom období vydali svoju novú knihu. Pripravuje ho na 25. až 28. novembra kultúrne centrum Malý Berlín na Nádvorí, informoval o tom jeho vedúci Michal Klembara.

Predĺžený literárny víkend sa u nás začne vo štvrtok 25. novembra. Návštevníci sa môžu tešiť na stretnutie s víťazkou tohtoročnej súťaže o najlepšie literárne dielo Anasoft litera Barborou Hrínovou a držiteľkou ceny čitateľov Veronikou Šikulovou. So svojou najnovšou knihou príde aj zakladateľka vydavateľstva Aspekt Jana Juráňová a večer uzavrie debata s Ivanou Gibovou, autorkou zbierky sarkastických poviedok, ktoré zachytávajú frustrácie single života po tridsiatke,“ uviedol Klembara.

V piatok 26. novembra program otvorí prednáška a čítanie ukážok z diel Pavla Vilikovského, pri príležitosti 80 rokov od narodenia. Spoločne s Vladou Mravcovou budú môcť záujemcovia hľadať odpovede na otázku, čím je jeden z najväčších slovenských spisovateľov súčasnej literatúry výnimočný. „Porozprávame sa s poetkou Máriou Ferenčuhovou, večer uzavrieme s autorom bestselleru Sila rozumu v bláznivej dobe – Jánom Markošom, ktorý vo svojich knihách rozoberá aktuálne spoločenské témy, kritické myslenie a zrozumiteľným jazykom spája filozofiu, históriu a vedecké experimenty,“ informoval Klembara.

Víkendový program otvorí majster strašidelnej poviedky Richard Pupala, a po ňom festival privíta mladý talent, držiteľku cien Básne SK/CZ a Poviedka Dominiku Moravčíkovú. „Ypsalon navštívi aj rakúsky reportér, spisovateľ a prekladateľ Martin Pollack. Je autorom historicko-reportážnych kníh, venujúcich sa najmä regiónu strednej a východnej Európy. Do slovenčiny bol preložený jeho Americký cisár, Smrť v bunkri alebo Halič - putovanie po stratenom svete,“ uviedol organizátor. Sobotu 27. novembra večer uzavrie koncert Martina Geišberga.

Nedeľa je na festivale tradične venovaná najmenšiemu čitateľovi. Deťom budú čítať Michal Hvorecký a Simona Čechová a po nich bude divadelné predstavenie Zázračné kľúče Márie Ďuríčkovej. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a mesto Trnava.