Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Trnavský hashtag sa vráti na pešiu zónu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Hoci nebolo možné usporiadať v súvislosti s novým koronavírusom maľovanie nápisu #TRNAVA priamo na Hlavnej ulici, mesto o svoju dominantu nepríde.

Trnava 28. mája (TASR) – V meste Trnava pribudne aj tento rok hashtag. Na Hlavnej ulici by sa mal inštalovať začiatkom júna. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.

Hoci nebolo možné usporiadať v súvislosti s novým koronavírusom maľovanie nápisu #TRNAVA priamo na Hlavnej ulici, mesto o svoju dominantu nepríde. "Na tvorbu piateho hashtagu sme oslovili nových umelcov, ktorí ponúknu vlastnú kreatívnu víziu. Jednotlivé znaky maľujú doma, do finálneho nápisu na pešej zóne ich spojíme začiatkom júna," uviedol vedúci úseku kultúry Správy kultúrnych a športových zariadení mesta Peter Cagala, ktorý stojí za nápadom i realizáciou deväťmetrového symbolu Trnavy.

Nápis vytvorí sedem umelcov. "Výtvarníkom sme vybrali spoločnú farebnú paletu, čo má na jednej strane prispieť k skvalitneniu diskusie o ilustrácii vo verejnom priestore a zároveň máme snahu vytvoriť z nápisu formálne kompaktné a harmonické dielo. Umelci mali voľnú ruku vo výbere motívu a jeho spracovaní," informoval o tom kurátor a zároveň jeden zo zapojených umelcov Ján Baláž.

Zaujímavosťou je, že všetci autori diela sa okrem umeleckej venujú aj knižnej či detskej ilustrácii. "Sú zvyknutí pracovať nielen s vlastnými víziami, ale aj s očakávaním zadávateľa či publika. Vedia vytvoriť dielo, ktoré funguje v konkrétnom priestore a divákovi ponúka priestor na zamyslenie sa a vnímanie vlastných emócií," doplnil kurátor.