Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Trnavský kraj a Ústav pamäti národa nadviazali spoluprácu

Archívna snímka. Foto: TASR

Naším spoločným cieľom je šíriť hodnoty slobody, humanizmu a demokracie v spoločnosti, osobitne medzi mladými, uviedol predseda Správnej rady ÚPN Sivoš.

Trnava 7. mája (TASR) - Podpis memoranda potvrdil záujem Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a Ústavu pamäti národa (ÚPN) spolupracovať pri organizovaní podujatí, pri prednáškovej činnosti zameranej na dejiny nedemokratických režimov a pri ďalších aktivitách súvisiacich s dejinami v rokoch 1939 až 1989. Informoval o tom TTSK.

Dokument podpísali predseda TTSK Jozef Viskupič a predseda Správnej rady ÚPN Jerguš Sivoš. "História nám nie je ľahostajná a aktívne prispievame k tomu, aby obdobie slovenskej histórie poznačené totalitnými režimami zostalo ako výstraha v pamätiach všetkých. Dôkazom sú aktivity našich pamäťových inštitúcií, ako aj Cena slobody Antona Srholca, ktorú každoročne udeľujeme za boj za slobodu a demokraciu," uviedol Viskupič.

Želá si, aby spolupráca bola osožná nielen pre zúčastnené strany, ale najmä pre širokú verejnosť. Krajská samospráva podporí podľa jeho vyjadrenia ÚPN aj pri vydávaní knižných publikácií na spoločné témy, aktívne bude pomáhať pri vyhľadávaní pamätníkov obdobia neslobody medzi rokmi 1939 až 1989.

"Chceme, aby ľudia mali na pamäti veľké množstvo obetí a následky vlád nedemokratických režimov. Naším spoločným cieľom je šíriť hodnoty slobody, humanizmu a demokracie v spoločnosti, osobitne medzi mladými," doplnil Sivoš.