Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Trnavský kraj navštívilo takmer o 20 percent turistov viac

Trnava. Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Domáci a zahraniční turisti sa postarali o 1,161 milióna prenocovaní, čo je medziročný nárast 11,3 %.

Trnava 31. decembra (TASR) - Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj aj počas tohto roka prispela k rozvoju turistickej infraštruktúry. Nasvedčuje tomu aj doterajšia bilancia, keď za prvých desať mesiacov zavítalo do trnavského regiónu viac ako 336.717 návštevníkov, čo je o 17,6 % viac v porovnaní s rokom 2022. Informoval o tom Martin Palkovič z KOCR.

Domáci a zahraniční turisti sa postarali o 1,161 milióna prenocovaní, čo je medziročný nárast 11,3 %. Po turistoch zo Slovenska, ktorých bolo evidovaných 188.336, čo je 55 %, najčastejšie prichádzali do Trnavského kraja návštevníci z Českej republiky (84.445, čo je 25,1% ), Nemecka (12.728, čo je 3,8 % ), Poľska (8033, 2,4 %), Rakúska (5686), Maďarska (5712), Izraela (3081, všetky nad 1 %). Izraelčania mali najvyšší priemer prenocovaní, keď v kraji strávili priemerne 10,1 noci. "Už pred pandémiou bol Trnavský kraj obľúbenou destináciou kúpeľných hostí z Izraela. Zavedenie priameho leteckého spojenia Tel Aviv-Piešťany-Tel Aviv prispelo k zvýšeniu počtu návštevníkov z tejto blízkovýchodnej krajiny, ale pokračovaniu pozitívneho trendu zabránil nečakaný konflikt. Veríme, že situácia sa zlepší a priame letecké spojenie čoskoro obnovíme," konštatovala riaditeľka KOCR Agáta Mikulová.

KOCR sa zároveň orientuje aj na domáceho návštevníka pri vytváraní nových a pokračovaní obľúbených produktov cestovného ruchu. "Aj preto sa na jar i na jeseň prešli stovky ľudí po Piešťanoch v sprievode historickej postavy Ľudovíta Wintera a využili výletné vlaky s divadelnými i filmovými zážitkami. Na troch riekach sa uskutočnili jarné, letné i jesenné splavy. Ponuku produktov dohromady využilo vyše 4500 ľudí," doplnil Palkovič. Na zaujímavé miesta kraja ich podľa neho prilákal aj putovný festival klasickej hudby Pro Musica Nostra Tyrnaviensi. S cieľom uľahčiť návštevníkom spoznávanie zaujímavých lokalít v regiónoch premávali na Žitnom ostrove i medzi Piešťanmi a Záhorím cyklobusy. "Skvelú odozvu mal aj turistický autobus Smolenická fčela, ktorý odviezol dohromady 1172 cestujúcich," konštatoval.