Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj nesúhlasí so zrušením detských pohotovostí v regióne

Na snímke predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Zachované by mali zostať len tri - v Trenčíne, Prievidzi a Považskej Bystrici. Jedným z argumentov je dostupnosť urgentných príjmov v týchto mestách.

Trenčín 7. júna (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zásadne nesúhlasí so zrušením detských pohotovostí v kraji. V súvislosti so zámerom Ministerstva zdravotníctva SR rušiť detské pohotovosti to povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

V Trenčianskom kraji sa podľa neho toto opatrenie týka detských pohotovostí v Dubnici nad Váhom, Partizánskom, Myjave a Novom Meste nad Váhom, v Púchove a v Bánovciach nad Bebravou detské pohotovosti nefungujú už dlhšie. Zachované by mali zostať len tri - v Trenčíne, Prievidzi a Považskej Bystrici. Jedným z argumentov je dostupnosť urgentných príjmov v týchto mestách.

"Zásadne nesúhlasíme so zámerom Ministerstva zdravotníctva SR, ktorý sa týka rušenia detských pohotovostí TSK, pretože sa výrazne zhorší dostupnosť zdravotnej starostlivosti a ohrozí aj fungovanie zvyšných troch detských pohotovostí. Tiež sa obávame, či bude mať na týchto pohotovostiach kto slúžiť, pretože lekári budú musieť do služieb cestovať desiatky kilometrov zo vzdialených okresov, kde detská pohotovosť zanikne," doplnil Baška s tým, že toto opatrenie spôsobí výrazný nárast počtu detských pacientov, na ktorý tri zostávajúce pohotovosti nie sú kapacitne vybavené.

Ako dodal, najväčší nápor pacientov hrozí najmä v obdobiach zvýšenej chorobnosti a počas víkendov, vianočných a veľkonočných sviatkov, keď už teraz je problém zabezpečiť lekárov do služieb.

"TSK bude vyvíjať maximálne úsilie na zachovanie čo najväčšieho počtu existujúcich detských pohotovostí. Budeme tiež navrhovať aj alternatívne formy poskytovania detskej pohotovosti v skrátenom režime, do 18.00 h resp. do 20.00 h, prípadne prevádzkovanie detskej pohotovosti počas víkendov a sviatkov v regiónoch so zlou geografickou dostupnosťou," zdôraznil predseda TSK.