Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Trnavský kraj označí 160 km nových cyklotrás

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Samosprávny kraj na tento účel vyčlenil sumu 95.000 eur.

Trnava 24. októbra (TASR) – V Trnavskom kraji označili 160 kilometrov (km) novopovolených cykloturistických trás. Zároveň sa obnoví existujúce cykloturistické značenie na 125 kilometroch. TASR o tom informoval odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Samosprávny kraj na tento účel vyčlenil sumu 95.000 eur. "V rámci prístupu k rozvoju cyklistickej dopravy a turistiky plynulo pokračujeme vo vyznačovaní trás. Aktuálne sme pripravili dva nové balíky úsekov v celkovej dĺžke 285 kilometrov. Časť z nich v rámci medzinárodných cyklotrás prepája Trnavský kraj s Bratislavským, respektíve Nitrianskym. Za predchádzajúcich päť rokov sme označili 616 kilometrov novopovolených trás a obnovili sme značenie na 473 kilometroch úsekov. Cykloturistickú infraštruktúru vylepšujeme aj smerovníkmi, informačnými tabuľami, veľkoplošnými mapami a ďalšími prvkami, akými sú napríklad servisné stojany," uviedla krajská cyklokoordinátorka Silvia Szokolová.

Novopovolené cykloturistické trasy vyznačí krajská samospráva na Žitnom ostrove, kde prepojí medzinárodnú sieť pútnických cyklotrás SacraVelo. Časť trasy v dĺžke 4,4 kilometra medzi Kyselicou a Báčom vybudovala krajská samospráva s pomocou eurofondov. Vyznačená bude aj cezhraničná Cyrilometodská cesta v úseku od Trnavy po hranicu s Nitrianskym krajom.

Obnovou cykloturistického značenia prejde napríklad okružná trasa popri Malom Dunaji s názvom Po stopách vodných mlynov, okruhy okolo Serede a Okoča, ako aj trasy okolo Váhu a Vodnej nádrže Kráľová.

Celému procesu predchádzalo detailné zmapovanie úsekov. "Realizácia značenia je naplánovaná do konca tohto roka. Po jej dokončení aktualizujeme mapy a trasy v textovej i grafickej podobe tak, aby boli dostupné širokej verejnosti. Aj takýmto spôsobom nasmerujeme cyklistov k sakrálnym a technickým pamiatkam," doplnila Szokolová.