Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Trnavský kraj pripravuje cyklotrasu k elektrárni Jaslovské Bohunice

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Chceme, aby bolo komfortnejšie a najmä bezpečnejšie. Preto sme navrhli riešenie, v ktorom je trasa oddelená od frekventovanej cesty, uviedol Viskupič.

Trnava 31. októbra (TASR) – Cyklotrasu spájajúcu obec Jaslovské Bohunice s tamojšou atómovou elektrárňou pripravuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Úsek bude mať dĺžku 1,9 kilometra a šírku 2,5 metra. Povedie popri ceste III/1311 a jeho súčasťou bude aj cyklolávka ponad potok Blava. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič, samospráva vyhlási verejnú súťaž na zhotoviteľa.

"V projekte vidíme veľký potenciál vzhľadom na vysoký počet dochádzajúcich za prácou k jednému z najväčších zamestnávateľov v regióne. Chceme, aby bolo komfortnejšie a najmä bezpečnejšie. Preto sme navrhli riešenie, v ktorom je trasa oddelená od frekventovanej cesty," povedal.

V prípravnej fáze sa na projekte podieľali aj obec Jaslovské Bohunice a Slovenské elektrárne. Tri subjekty uzatvorili v apríli 2022 memorandum o spolupráci. Podľa cyklokoordinátorky TTSK Silvie Szokolovej návratnosť investície potvrdzujú aj dáta zozbierané v rámci prípravy Štúdie rozvoja cyklistickej dopravy v Trnavskom kraji. "V druhej etape je perspektívne postaviť cyklotrasu medzi Jaslovskými Bohunicami a Malženicami. Následne sa dá uvažovať o spojení Malženíc s Trnavou," uviedla.

Na základe záverov dátovej Štúdie rozvoja cyklistickej dopravy v Trnavskom kraji, ktorú pripravila Cyklokoalícia, sa TTSK zameriava na výstavbu cyklistickej infraštruktúry v blízkosti sídiel. V tejto súvislosti spolufinancuje výstavbu trasy medzi Bohdanovcami nad Trnavou a Špačincami, predstavil trasovanie 11-kilometrového úseku medzi Bolerázom a Smolenicami a pripravuje aj spojenie Trnavy, Hrnčiaroviec nad Parnou a Zelenča novou cyklotrasou.