Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Trnavský kraj ubytoval päťdesiatku utečencov na internáte v Galante

Trnavský kraj ubytoval päťdesiatku utečencov na internáte v Galante. Foto: TTSK

Poslanci krajského zastupiteľstva na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční v pondelok 28. marca, budú rozhodovať o súbore opatrení v „balíku pre Ukrajinu“.

Galanta 25. marca (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) poskytol utečencom z Ukrajiny 51 miest na internáte Strednej odbornej školy technickej (SOŠT) v Galante, ktorého je zriaďovateľom. Ubytovaní postupne prichádzali v priebehu uplynulého týždňa, pričom ubytovacie kapacity sú k piatku naplnené, informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

„Galantský internát sme na príchod utečencov z Ukrajiny vopred pripravili a materiálne vybavili. Zabezpečujeme aj stravu trikrát denne, tiež psychologickú a materiálnu pomoc spolu so všetkými dôležitými informáciami. Ubytovaným sme pomohli vybaviť všetky administratívne záležitosti na cudzineckej polícii a úrade práce. Takmer polovica z 51 utečencov sú deti a 15 ľudí z nich je nepočujúcich,“ uviedol Viskupič.

Utečenci, ktorí na galantský internát prišli napríklad z okolia Kyjeva alebo z mesta Kryvyj Rih, dostali po príchode informačné letáky spolu s orientačnými mapami pre lepšiu aklimatizáciu v okolí. TTSK spolupracuje s ukrajinsky hovoriacimi dobrovoľníkmi s cieľom uľahčiť utečencom prvé kroky v novom prostredí. Väčšina utečencov ubytovaných v Galante deklarovala, že chce na Slovensku ostať dlhodobo. V tejto súvislosti TTSK zverejnil zoznam pracovných príležitostí vo svojich organizáciách.

Poslanci krajského zastupiteľstva na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční v pondelok 28. marca, budú rozhodovať o súbore opatrení v „balíku pre Ukrajinu“. Jeho súčasťou sú zmeny umožňujúce odpustenie poplatkov za ubytovanie a stravovanie ukrajinským študentom stredných škôl. S cieľom vyjadriť nesúhlas s ruskou vojenskou agresiou Viskupič zastupiteľstvu navrhne odstúpenie TTSK od zámeru uzatvoriť memorandum o spolupráci s Leningradskou oblasťou.

Všetky informácie pre Ukrajincov v Trnavskom kraji sú dostupné na webovej stránke kraja.