Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Trnavský kraj utlmuje vakcináciu v očkovacích centrách

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Očkovalo sa všetkými dostupnými vakcínami AstraZeneca, Janssen, Moderna, Pfizer/BioNTech a Sputnik V.

Trnava 18. februára (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) utlmil pre pokles záujmu o očkovanie proti COVID-19 činnosť svojich veľkokapacitných centier (VKOC). Ako uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Lucia Šmidovičová, ostáva pripravený očkovať výjazdovo, súčasne sa koordinuje s nemocnicami, poliklinikami a ambulanciami, ktoré pokračujú v podávaní vakcín.

TTSK začal s očkovaním vlani 20. februára. Za uplynulých dvanásť mesiacov podal vo VKOC a prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby 373.688 dávok vakcín.

„Našim cieľom bolo zaočkovať čo najväčší počet záujemcov, aby sme ochránili životy a zdravie obyvateľov kraja. Najskôr sme očkovali len počas víkendov, neskôr kvôli zvýšenému záujmu očkovanie rozšírili aj na pracovné dni. Aj vďaka tomu bolo ku koncu roka zaočkovaných viac ako 57 percent obyvateľov, pričom v prípade obyvateľov starších ako 50 rokov to bolo až 73 percent. V piatich VKOC sme spolu podali takmer 340.000 vakcín. Ďalších 34.000 sme ponúkli prostredníctvom výjazdov v obciach, zariadeniach sociálnych služieb, školách, firmách, nákupných centrách či domácnostiach imobilných obyvateľov,“ zhrnul predseda TTSK Jozef Viskupič.

Prvé VKOC otvorili v Strednej zdravotníckej škole v Trnave, ktoré neskôr presťahovali do Strednej odbornej školy elektrotechnickej. Postupne sa otvárali ďalšie v Dunajskej Strede, v Piešťanoch na Kúpeľnom ostrove, v Skalici a v športovej hale v Trnave. Očkovalo sa všetkými dostupnými vakcínami AstraZeneca, Janssen, Moderna, Pfizer/BioNTech a Sputnik V.

Od júna 2021 očkovali vo VKOC aj deti vo veku od 12 rokov vrátane. V prvých mesiacoch očkovali len registrovaných záujemcov, od 10. júla aj ľudí bez predchádzajúcej registrácie. Na jeseň minulého roka sa začalo s podávaním posilňujúcej dávky vakcíny. Od januára 2022 spustili očkovanie detí vo vekovej kategórií 5 až 11 rokov, ktorým podali 2690 dávok detských vakcín Pfizer/BioNTech. Výjazdová očkovacia služba navštívila 90 zariadení sociálnych služieb a v nich podali dávku 3673 klientom. Postupne boli služby mobilnej očkovacej jednotky ponúknuté seniorom, imobilným a ťažko chodiacim obyvateľom v 218 obciach a v desiatke veľkých firiem pre potreby hromadného očkovania zamestnancov.