Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Trnavský kraj zavedie od januára pre autobusy tarifné zóny

Ilustračná fotka. Foto: Tomáš Gerši/TASR

Cestovanie bude podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozefa Viskupiča ľahšie a výhodnejšie najmä pre pravidelných cestujúcich.

Trnava 2. decembra (TASR) - Prímestská autobusová doprava v Trnavskom kraji prejde zásadnou zmenou. Od 1. januára 2023 vstúpi do platnosti zónové členenie a spolu s ním aj možnosť využívať predplatné cestovné lístky (PCL). Cestovanie bude podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozefa Viskupiča ľahšie a výhodnejšie najmä pre pravidelných cestujúcich.

V rámci časovej a územnej platnosti nového druhu lístkov budú môcť obyvatelia cestovať neobmedzene. Súčasne dôjde k zvýšeniu cien jednorazových cestovných lístkov platených v hotovosti o 20 percent.

V prvom roku od uvedenia zmien poskytne TTSK ako objednávateľ výkonov v prímestskej autobusovej doprave zľavy na celosieťové lístky. "Prinášame osvedčené a moderné riešenie na zatraktívnenie cestovania prímestskou autobusovou dopravou. Ponuku cestovných lístkov rozširujeme o cenovo výhodnejšie predplatné. Čím častejšie bude cestujúci používať predplatný lístok, tým menej zaplatí v prepočte za jednu jazdu," avizoval Viskupič.

Zavedenie PCL, zonáciu kraja a aktualizáciu tarify schválilo zastupiteľstvo TTSK v júli 2021. Zmeny sa týkajú cestovania u všetkých troch dopravcov, Arriva Trnava, SAD Dunajská Streda a SKAND Skalica. Časová platnosť PCL je stanovená na týždeň, mesiac, štvrťrok alebo celý rok. Cestujúci si budú po novom vyberať aj tarifné zóny, v rámci ktorých cestujú. K dispozícii bude aj celosieťový lístok na neobmedzené cestovanie na všetkých linkách, tiež prenosný PCL, ktorý nie je viazaný na konkrétneho cestujúceho a je vhodný pre rodinné alebo pracovné kolektívy. V prvom roku bude dostupný aj 180-dňový predplatný lístok pre študentov za špeciálnu cenu. Nosičom PCL bude dopravná čipová karta.

PCL budú pri pravidelných cestách výhodnejšie oproti jednorazovým lístkom. Tarifa jednorazových bola naposledy zvyšovaná v roku 2011, v dôsledku čoho podľa Viskupiča ceny lístkov už dávno nezodpovedajú nákladom na zabezpečovanie prímestskej autobusovej dopravy.

TTSK uviedol praktický príklad cestovania autobusom na trase Trnava – Dobrá Voda. Cena jednorazového cestovného lístka predstavuje pri platbe v hotovosti po 1. januári 2023 a pri predpokladanej realizácii 40 ciest za jeden mesiac sumu 80 eur, dve eurá za jednu cestu. Pri platbe prostredníctvom dopravnej čipovej karty uhradí cestujúci pri rovnakom počte ciest na tejto trase za jeden mesiac spolu 74 eur, 1,82 eura za cestu. Za 30-dňový PCL na trase Trnava – Dobrá Voda, teda cez štyri tarifné zóny, zaplatí 31,80 eura, približne 80 centov za cestu. Rozdiel medzi kúpou jednorazových a PCL lístkov je za mesiac viac ako 48 eur. Pri častejšom využívaní PCL prepočítaná cena za jednu jazdu ďalej klesá.