Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Trnavský včelársky festival sa koná cez víkend už druhýkrát

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Palkovič

Do piatkového programu je zaradené aj celodenné premietanie filmov s včelárskou tematikou za účasti ich autora Michala Mačičku v kine Hviezda.

Trnava 3. septembra (TASR) – Piatok a nadchádzajúci víkend v Trnave patrí Trnavskému včelárskemu festivalu. Na nádvorí historickej radnice ponúkajú výrobcovia nielen svoj med a produkty z neho, ale aj pracovné náradie, odbornú literatúru a rady pre začínajúcich aj pokročilých včelárov, ako aj laickú verejnosť. Podujatie už druhýkrát organizuje Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov Trnava.

V úvode sa uskutočnila v zasadacej miestnosti trnavského mestského zastupiteľstva odborná konferencia s názvom Spoločne za krajinu za účasti zástupcov ministerstiev pôdohospodárstva, životného prostredia, výskumníkov a poľnohospodárov o budúcnosti včelárstva, poľnohospodárstva a krajinotvorby. Pre praktizujúcich včelárov i verejnosť v rámci popularizácie včelárstva sa budú v sobotu (4. 9.) na radnici konať prednášky o včelích pastvách, prevencii chorôb včiel, apiterapii v autizme a výhodách úľových systémov, pripravené sú aj workshopy o príprave úľov i dekoratívnych predmetov zo včelieho vosku.

Novinkou tohtoročného včelárskeho festivalu je výstava víťazných fotografií a vyhlásenie výsledkov súťaže Bee Press Photo, ktorú vyhlásil časopis Dymák. Záujemcovia si najkrajšie snímky včiel a ich sveta môžu pozrieť vo výstavných priestoroch západného krídla radnice. Do piatkového programu je zaradené aj celodenné premietanie filmov s včelárskou tematikou za účasti ich autora Michala Mačičku v kine Hviezda.