Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Diváci rozhodli: Hercami roka v Trnave S. Soldanová a M. Jánoš

Na snímke zľava herci Silvia Soldanová a Peter Trník v divadelnej inscenácii Drahý špás v Divadle Jána Palárika v Trnave. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Z inscenácií, ktoré má DJP v repertoári, u divákov vyhral Sluha dvoch pánov (režisér Juraj Bielik), za ním sa umiestnili Tri letušky v Paríži (rovnako Bielik) a Veľký Gatsby (Viktor Kollár).

Trnava 24. marca (TASR) – Herci Silvia Soldanová a Michal Jánoš, inscenácia Sluha dvoch pánov a Noc divadiel sa stali víťazmi divadelnej diváckej ankety Čierny orol, ktorú vyhlásilo Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave. Cenu médií získala inscenácia Kopanec a Cenu študentov inscenácia Vláda tmy. Ocenenia najlepším odovzdali v sobotu na slávnostnom galavečere.

Nová trnavská divadelná cena je pomenovaná po hostinci Čierny orol, ktorý bol predchodcom terajšej divadelnej budovy. Diváci a návštevníci DJP mohli počas dvoch mesiacov hlasovať online cez elektronický dotazník alebo vyplnením hlasovacích lístkov. Nominácie boli zostavené za predchádzajúci rok, hodnotené boli inscenácie, ktoré boli vlani v repertoári divadla a za všetky podujatia, ktoré v minulom roku divadlo organizovalo. Informovala o tom hovorkyňa DJP Lucia Turňová.

V kategórii herečiek získala najviac hlasov Silvia Soldanová, ktorá zaujala divákov v inscenáciách ako Veľký Gatsby, Sluha dvoch pánov, Vláda tmy či Tri letušky v Paríži. Druhá skončila Petra Blesáková a za ňou Tatiana Kulíšková.

Hercom roka sa stal Michal Jánoš, ktorý okrem výrazných postáv moderuje v DJP aj vlastnú talkshow Pred oponou, ktorá sa tiež umiestnila v top trojke obľúbených podujatí. Za ním bodoval Vladimír Jedľovský a Tomáš Mosný a Tomáš Vravník so zhodným počtom diváckych hlasov.

Z inscenácií, ktoré má DJP v repertoári, u divákov vyhral Sluha dvoch pánov (režisér Juraj Bielik), za ním sa umiestnili Tri letušky v Paríži (rovnako Bielik) a Veľký Gatsby (Viktor Kollár). Z inscenácií, ktoré mali premiéru v roku 2018, sa však v prvej trojke na základe hlasovania neumiestnila ani jedna.

Novinárska porota ocenila Kopanec v réžii Viktora Kollára, ktorý je výrazným apelom na hrozbu narastajúceho násilia v spoločnosti a vyniká hereckými výkonmi. Študenti vysokých a stredných škôl zvolili za najlepšiu inscenáciu Vládu tmy v réžii Matúša Bachynca a ocenili tak spracovanie diela Leva Nikolajeviča Tolstoja, scénografiu i herecké výkony. Obe poroty vyberali z inscenácií, ktoré mali premiéru v roku 2018.

Medzi podujatiami Trnavčanov vlani najviac oslovila Noc divadiel, po nej Deň otvorených dverí a talkshow Pred oponou.

Na sobotnom galavečere ocenil Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom DJP, bývalého člena umeleckého súboru Vladimíra Oktávca. Cenu TTSK mu udelil za mimoriadny prínos a podiel na udalostiach novembra 1989 pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie.