Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trnka: Návšteva pápeža priniesla východniarom nádej a povzbudenie

Na archívnej snímke predseda KSK Rastislav Trnka. Foto: TASR František Iván

Do Košického kraja zavítal pápež po takmer 20 rokoch. Najprv sa z košického letiska presunul do Prešova, kde slúžil svätú liturgiu. Popoludní sa v Košiciach stretol s rómskou komunitou a mládežou.

Košice 15. septembra (TASR) – Za veľký dar pre východniarov označil predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka utorkovú (14. 9.) návštevu pápeža Františka na východe Slovenska. „Jeho návšteva v našom kraji priniesla pokoj, povzbudenie aj pripomenutie, že ako spoločnosť dosiahneme viac, keď budeme držať spolu. Takýto odkaz sme ako spoločnosť potrebovali zvlášť v období pandémie, ktorá nás v posledných mesiacoch rozdeľovala,“ uviedol Trnka.

Ako veľkorysé gesto vníma, že si Svätý Otec pre svoju návštevu vybral aj miesta ako košické sídlisko Luník IX, ktorého obyvatelia potrebujú nádej. „Vďačný som i za povzbudenie mladých ľudí na štadióne Lokomotíva, pretože práve mladí sú nositeľmi hodnôt v našej krajine a potrebujú vzor,“ povedal predseda KSK.

Do Košického kraja zavítal pápež po takmer 20 rokoch. Najprv sa z košického letiska presunul do Prešova, kde slúžil svätú liturgiu. Popoludní sa v Košiciach stretol s rómskou komunitou a mládežou. „Pápež František raz povedal, že pravé bohatstvo nespočíva vo veciach, ale v srdci. Tie naše dnes ostali naplnené,“ uviedol Trnka na záver návštevy hlavy katolíckej cirkvi na východe. Za dôstojné privítanie Svätého Otca ocenil všetkých, ktorí sa na tom podieľali.

V rámci rozlúčky na košickom letisku Trnka odovzdal za KSK pápežovi dar, ktorý odkazuje na blahoslavenú Annu Kolesárovú. Ide o pozlátený strieborný kalich a paténu, ktoré vytvoril umelecký šperkár Marek Husovský.