Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cestu na Machnáč zrekonštruovali za viac ako 4,6 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obyvatelia obce Trenčianska Teplá podľa predsedu kraja ocenia nielen nové dopravné značenie a bezpečnostné prvky, ale aj novú autobusovú zastávku.

Trenčianska Teplá 7. júla (TASR) - Rekonštrukcia takmer sedemkilometrového úseku cesty II/516 vedúceho z Trenčianskej Teplej cez Trenčianske Teplice až na Machnáč má priniesť motoristom väčší komfort i bezpečnosť. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) práce financoval z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a vlastného rozpočtu. Zrekonštruovaný úsek odovzdali do užívania v utorok (6. 7.), informovala hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

"Na prvú a druhú etapu rekonštrukcie tejto cesty išlo viac ako 4,6 milióna eur. Jej súčasťou bola rekonštrukcia dvoch mostov cez potok Teplička, najzložitejšou výzvou pre zhotoviteľa bolo vybudovanie železobetónových múrov s mikropilótami v dĺžke 810 metrov v náročnom teréne smerom na Machnáč," povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

Obyvatelia obce Trenčianska Teplá podľa neho ocenia nielen nové dopravné značenie a bezpečnostné prvky, ale aj novú autobusovú zastávku.

"Zásadným spôsobom sa zvýšila bezpečnosť samotnej cesty. Pri rekonštrukcii sme použili asfalty v najvyššej kvalitatívnej triede, ktoré sa používajú aj na diaľniciach," skonštatoval za zhotoviteľa, spoločnosť Swietelsky-Slovakia, Peter Pitoňák, riaditeľ oblasti Sever.

Rekonštrukcia cesty II/516 Trenčianska Teplá – Dežerice je celkovo rozdelená na šesť etáp. TSK momentálne súťaží tretiu etapu, na ktorú má podpísanú zmluvu o nenávratný finančný príspevok. "Je to náročný úsek v dĺžke 4,8 kilometra. Bude nadväzovať na už zrealizovanú prvú a druhú etapu,“ ozrejmil Baška s tým, že pôjde z Machnáča smerom na Petrovu Lehotu.

Krajská samospráva už verejne obstaráva aj štvrtú etapu rekonštrukcie z Petrovej Lehoty cez Motešice v dĺžke ďalších 4,5 kilometra.