Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj finančne pomôže obciam postihnutým povodňami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - HaZZ v Trenčíne

Výšku finančnej pomoci stanovil kraj podľa celkovej výšky škody spôsobenej živelnými pohromami.

Trenčín 22. novembra (TASR) – Desiatim obciam v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) prispeje kraj finančne na odstránenie následkov povodní v máji, júli a v auguste tohto roka. Rozhodli o tom poslanci Zastupiteľstva TSK na pondelkovom zasadnutí.

Ako informoval poverený riaditeľ Úradu TSK Marek Briestenský, celkovo kraj vyčlenil na finančnú pomoc 30.000 eur. Požiadalo o ňu 16 obcí postihnutých povodňami, podmienky na pridelenie finančnej pomoci splnilo desať z nich.

Kraj vyzval mestá a obce na doručenie podkladov o výške škôd na majetku obce a o vynaložených finančných prostriedkoch na povodňové záchranné práce. Desať obcí splnilo podmienku stanovenú TSK, aby v priebehu vyhlásenej mimoriadnej situácie zasadal a aktívne riadil záchranné práce krízový štáb obce. Na základe doručených podkladov kraj zosumarizoval výdavky na povodňové záchranné práce aj s odhadovanými a doteraz ešte nerealizovanými prácami. Tieto boli vyčíslené na viac ako 320.000 eur,“ uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu.

Výšku finančnej pomoci stanovil kraj podľa celkovej výšky škody spôsobenej živelnými pohromami. Najväčšiu časť z finančného balíka – zhodne po 5400 eur, dostanú od TSK obce Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou, Klátová Nová Ves v okrese Partizánske a Valaská Belá v okrese Prievidza. V nich spôsobili povodne najvyššie škody.

Po 4000 eur dostanú obce Mníchova Lehota v Trenčianskom a Domaniža v Považskobystrickom okrese. Finančný príspevok dostanú aj obce Dvorec a Šípkov v okrese Bánovce nad Bebravou, Košeca v Ilavskom, Ježkova Ves v Partizánskom a Veľká Čausa v Prievidzskom okrese.

Finančné prostriedky budú poukázané obciam na základe uzatvorených zmlúv o poskytnutí finančných prostriedkov. Tie budú predmetom vyúčtovania, keďže ide o verejné zdroje,“ doplnil Briestenský.