Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj využije moderné technológie aj na monitoring mostov

Na archívnej snímke predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Trenčín 28. marca (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) bude prostredníctvom moderných technológií monitorovať stav mostov, spravovať majetok a modernizovať zdravotnú starostlivosť. Na technológie požiada TSK o financie z eurofondov.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku bude projekt moderných technológií zameraný na monitoring stavu cestných mostov na cestách druhej a tretej triedy s cieľom včasnej identifikácie zhoršenia ich stavebno-technického stavu.

„Druhou oblasťou projektu bude správa budov v majetku TSK a v správe organizácií v pôsobnosti kraja. Vďaka moderným technológiám budeme monitorovať spotrebu elektriny, tepla na vykurovanie a ohrev a spotrebu vody,“ skonštatoval Baška.

Ako dodal, v Nemocnici s poliklinikou v Bojniciach aplikujú prvky telemedicíny, v rámci modernizačných procesov kúpia asi 50 zariadení na monitorovanie životných funkcií pacientov.

Celkové náklady na projekt v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra budú 4,2 milióna eur, nenávratný finančný príspevok bude štyri milióny eur, kraj projekt spolufinancuje sumou viac ako 210.000 eur. Realizácia projektu je naplánovaná na roky 2022 – 2023.