Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Myjava má novú sanitku. Zabezpečí rýchlu lekársku pomoc na kopaniciach

Na snímke nové sanitné vozidlo počas slávnostného odovzdania v nemocnici v Myjave. Foto: TASR - Róbert Fritz

Nepretržitú prevádzku RLP v Myjave zabezpečuje 16 zamestnancov, ide o šoférov, záchranárov a lekárov.

Myjava 13. júla (TASR) - Nemocnica s poliklinikou (NsP) v Myjave získala v decembri 2019 povolenie na prevádzkovanie ambulancie rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a v uplynulom týždni získala aj nové vozidlo.

Prevádzkovanie RLP získala myjavská nemocnica po ôsmich rokoch, počas ktorých mala túto službu na starosti súkromná spoločnosť. "Kraj ako zriaďovateľ nemocnice si od toho sľubuje nielen príjem pre túto nemocnicu, ale predovšetkým lepšie a kvalitnejšie služby. Sme presvedčení, že komunikácia s nemocnicou bude fungovať na podstatne lepšej úrovni," uviedol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.

Ako doplnil, je dôležité, že práve na Myjave je takýto bod RLP. "Ide o kopaničiarsky kraj a aj keď je to najmenší okres kraja, má najväčšie percento ciest druhej a tretej triedy. Je to viac ako 18 percent z celkového počtu takmer z 1500 kilometrov," spresnil predseda kraja.

TSK prispel na nákup novej sanitky s vybavením sumou 137.000 eur. "Sponzori prispeli sumou v približnej hodnote do 4000 eur na vybavenie ďalšou nadštandardnou technikou. Som rád, že sa nám podarilo získať RLP pod nemocnicu, lebo celý manažment pacienta je od samotného začiatku kontinuálne v rukách lekárov. Čo je dôležité, ľudia, ktorí tu pracujú, poznajú myjavský terén vrátane jeho nedostupnosti," informoval riaditeľ NsP Myjava Henrich Gašparík.

Nepretržitú prevádzku RLP v Myjave zabezpečuje 16 zamestnancov, ide o šoférov, záchranárov a lekárov. "Sme radi, že nám k 12-ročnej sanitke pribudlo nové vozidlo. Oproti staršiemu vozidlu má vo výbave modernejšie prístroje. Môžeme napríklad prenášať telemetriou hodnoty EKG do kardiocentra, keďže nie všetci sme kardiológovia, a vďaka tomu vieme nález konzultovať. Pribudlo aj kardiokreslo, na ktoré sa dá zavesiť kyslíková bomba. Nie vždy sa dá k pacientovi v stiesnených priestoroch dostať s nosidlami," predstavila výhody novej sanitky vedúca lekárka RLP v Myjave Anna Fritzová.