Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Cenu slobody Antona Srholca získali štyri osobnosti Trnavského kraja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi ocenenými je spisovateľ a redaktor Rádia Slobodná Európa Michal Lošonský, vysokoškolský pedagóg a politológ László Öllös a vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Trnava 17. novembra (TASR) - Cenu slobody Antona Srholca udelil Trnavský samosprávny kraj (TTSK) po tretí raz štyrom osobnostiam. Cenu samospráva udeľuje za prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu, alebo za prejav mimoriadnej občianskej statočnosti. TASR o tom informovala Natália Petkáčová z komunikačného odboru TTSK.

Galavečer sa konal symbolicky 17. novembra v Divadle Jána Palárika v Trnave. "Cenu sme udelili štyrom osobnostiam. Aj týmto spôsobom sme vyzdvihli a spopularizovali ich mimoriadny prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu, respektíve ich prejavy občianskej statočnosti," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Medzi ocenenými je spisovateľ a redaktor Rádia Slobodná Európa Michal Lošonský, vysokoškolský pedagóg a politológ László Öllös a vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok. Cenu in memoriam získala Hedviga Rozborová za statočnosť v období komunistickej totality.

Pri príležitosti tohtoročných osláv výročia Nežnej revolúcie boli v rámci podujatia Pocta slobode 2021 predstavené svetelné a zvukové inštalácie na viacerých verejných budovách v Trnave vrátane Divadla Jána Palárika a Knižnice Juraja Fándlyho.

Cena slobody nesie meno Antona Srholca, ktorý bol celoživotne spojený s Trnavským krajom. Bol rodákom zo Skalice, štúdium absolvoval na gymnáziu v Šaštíne. Za jeho pokus prekročenia rieky Morava strávil niekoľko mesiacov vo vyšetrovacej väzbe v Leopoldove, neskôr nútene pracoval v uránových baniach. Svojím postojom k životu sa stal symbolom viery v človeka a boja za náboženské a politické práva a slobody.

Laureátmi ceny sa v uplynulých ročníkoch stali napríklad tribún Milan Kňažko, spisovateľ Lajos Grendel, aktivista Michael Kocáb alebo aktivistka Helena Woleková.