Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Trnavskom kraji môžu na 45 stredných škôl prijať až 3721 žiakov

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Najviac študijných miest je na stredných odborných školách.

Trnava 1. apríla (TASR) - V novom školskom roku môže Trnavský samosprávny kraj (TTSK) prijať na svojich 45 školách 3721 žiakov, čo je o 154 viac, ako sa tento rok pôvodne plánovalo. TASR o tom informoval riaditeľ krajského odboru školstva Stanislav Pravda.

"Počet miest sme zvýšili predovšetkým na stredných zdravotníckych školách, ktoré môžu prijať až o 31 praktických sestier viac. Otvárame dva nové odbory, prevádzkový chemik na Strednej odbornej škole chemickej v Hlohovci a odbor informačné a digitálne technológie na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch," doplnil Pravda.

Najviac študijných miest, konkrétne 2660, je na stredných odborných školách. Nasledujú gymnáziá s počtom 706 žiakov a stredné zdravotnícke školy s 265 miestami. Stredné športové školy v kraji môžu prijať 90 študentov.

"Najväčší záujem majú žiaci o štúdium v študijných odboroch gymnázium, obchodná akadémia, bilingválne gymnázium, elektrotechnika a hotelová akadémia. Zvýšený záujem registruje samospráva o odbory barbier a agropodnikanie-kynológia," doplnil riaditeľ odboru školstva.

Až 25 škôl ponúka možnosť zapojenia sa do systému duálneho vzdelávania, pričom tento počet neustále rastie. Kraj žiakov motivuje balíkom výhod, ktorý obsahuje štipendiá či bezplatné cestovanie v prímestských autobusoch. Bilingválne štúdium ponúka päť stredných škôl, z toho tri gymnáziá a dve obchodné akadémie.