Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kraj odovzdal do užívania ďalšiu časť Vážskej cyklomagistrály

Na snímke mladý cyklista na drevenom mostíku. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jedným z hlavných cieľov TTSK v oblasti cyklistickej dopravy je podľa Viskupiča podpora udržateľnej mobility a cestovného ruchu.

Piešťany 20. mája (TASR) – Úsek cyklomagistrály dlhý 3,6 kilometra medzi hranicou Trenčianskeho a Trnavského kraja a Železným mostom v Piešťanoch odovzdal v piatok do užívania realizátor - Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Celková výška oprávnených nákladov projektu bola podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča vo výške 490.000 eur, na jeho spolufinancovanie získali nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

"Vážska cyklomagistrála je jednou z našich nosných cyklotrás, ktorá spája štyri kraje. Som rád, že sme po náročnej projektovej príprave a trojmesačnej výstavbe otvorili jej dôležitý úsek. Cyklotrasa vznikla aj vďaka príspevku z eurofondov, podobne budeme financovať výstavbu ďalších úsekov v smere toku Váhu," uviedol Viskupič. Súčasťou vybudovanej asfaltovej cyklotrasy s dopravným značením je aj cyklistické odpočívadlo, ktoré pozostáva z agátového altánku, lavičiek, stola a dvoch stojanov na bicykle.

Jedným z hlavných cieľov TTSK v oblasti cyklistickej dopravy je podľa Viskupiča podpora udržateľnej mobility a cestovného ruchu. Vážska cyklomagistrála bude v budúcnosti tvoriť priame spojenie sídel od Hornej Stredy cez Piešťany, Hlohovec až po Sereď v celkovej dĺžke 60 kilometrov. "Získali sme nenávratný finančný príspevok v hodnote 385.000 eur na 1,7-kilometrový úsek medzi Sereďou a Šúrovcami, s výstavbou ktorého chceme začať v letných mesiacoch tohto roka. Očakávame schválenie financovania výstavby úseku medzi Šúrovcami a mostom Siladice v dĺžke 5,4 kilometra. Pripravujeme žiadosti o eurofondy na úseky spájajúce Šúrovce, Horné Zelenice a Hlohovec s dĺžkou takmer osem kilometrov," doplnil predseda TTSK.