Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Zrekonštruovanú Zrkadlovú sálu Divadla Jána Palárika sprístupnili

Archívna snímka zo slávnostného otvorenia zrekonštruovanej Zrkadlovej sály v Divadle Jána Palárika v Trnave vo štvrtok 27. januára 2022. Foto: TASR

Práce na rekonštrukcii sály sa začali na konci júna minulého roka.

Trnava 20. marca (TASR) - Zrekonštruovanú Zrkadlovú sálu Divadla Jána Palárika v Trnave, ktorú Trnavský samosprávny kraj (TTSK) zreštauroval za viac ako 548.000 eur, slávnostne sprístupnili v sobotu 19. marca. TASR o tom informoval odbor komunikácie TTSK.

Práce na rekonštrukcii sály sa začali na konci júna minulého roka. "Komfort návštevníkom prinesie nová vzduchotechnika, osvetlenie aj ozvučenie a priestor bude opäť plnohodnotne slúžiť na organizovanie kultúrnych a spoločenských podujatí," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Rekonštrukcii predchádzal reštaurátorský výskum v spolupráci s krajským pamiatkovým úradom, na základe ktorého bolo možné docieliť pôvodný výraz sály z roku 1907. Bola zrenovovaná zachovalá parketová podlaha, došlo ku komplexnej rekonštrukcii dverí a dverových zárubní a vytvorený bol aj nový vstupný portál.

Nové lustre boli vyrobené na mieru, ako náznaková rekonštrukcia pôvodných plynových lustrov. Štuková výzdoba stien a stropov má jednotnú farebnú úpravu. "Sálu sme vynovili s citom pre zachovanie historických prvkov. Lustre typu Mária Terézia, ktoré boli pôvodne vo veľkej sále, sme presunuli do salónika, v ktorom sa uskutočnila renovácia podlahy a pribudol nový barový pult," doplnila riaditeľka Divadla Jána Palárika Zuzana Hekel.