Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Memorandum o spolupráci podpísal Trnavský kraj s provinciou Ha Tinh

Na archívnej snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Memorandum na slávnostnom ceremoniáli podpísali predseda TTSK Jozef Viskupič a predseda Ľudového výboru provincie Ha Tinh Vo Trong Hai.

Trnava 6. decembra (TASR) - Memorandum o hospodárskej, vedecko-technickej a kultúrnej spolupráci podpísali zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) s predstaviteľmi provincie Ha Tinh počas ich návštevy vo Vietname v uplynulých dňoch. V slovenskej delegácii boli okrem predstaviteľov TTSK zástupcovia Krajskej inovačnej rozvojovej agentúry, mesta Trnava a regionálnych podnikateľov. Informoval o tom komunikačný odbor TTSK.

Memorandum na slávnostnom ceremoniáli podpísali predseda TTSK Jozef Viskupič a predseda Ľudového výboru provincie Ha Tinh Vo Trong Hai. "Na začiatku októbra sme u nás privítali 40-člennú delegáciu z vietnamskej provincie a následne nás jej zástupcovia pozvali na recipročnú návštevu. V našom regióne ich zaujal najmä automobilový priemysel, rovnako ako aj inovačný potenciál, ktorý v kraji máme. Bilaterálne vzťahy chceme rozvíjať napríklad v oblasti školstva a výmenných pobytov, cestovného ruchu, kultúry, podpory malého a stredného podnikania či inovácií. Po taiwanskom regióne Yilan ide o druhú spoluprácu s ázijským regiónom, čím sa nám otvárajú možnosti na ďalší rozvoj," uviedol Viskupič. Provincia Ha Tinh s približne 1,5 milióna obyvateľov má rozvinutý oceliarsky priemysel, poľnohospodárstvo a cestovný ruch. Trnavská delegácia navštívila pivovar, továreň na výrobu batérií do áut, tepelnú elektráreň i miestnu oceliareň.

TTSK podľa Viskupiča dlhodobo spolupracuje s viacerými regiónmi v rámci Európy, s partnerským Juhomoravským krajom oslávil kraj minulý rok 15. výročie intenzívnej spolupráce, ktorú povýšili spoločným založením Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Okrem toho na základe memoránd spolupracuje napríklad s rakúskou spolkovou krajinou Dolné Rakúsko, gréckou Krétou či Varaždínskou župou v Chorvátsku. Prvou spoločnou aktivitou s taiwanským regiónom Yilan bude osadenie pamätníka venovaného Móricovi Beňovskému v Taiwane v priebehu budúceho roka.