Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Nevyhovujúci úsek cesty cez Lehnice zrekonštruujú

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Okrem komplexnej a hĺbkovej rekonštrukcie pribudnú na úseku aj moderné prvky pasívnej bezpečnosti.

Lehnice 8. júna (TASR) - Nevyhovujúci úsek cesty II. triedy cez obec Lehnice v okrese Dunajská Streda bude zrekonštruovaný počas najbližších piatich mesiacov. TASR o tom informoval odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

"Cesta cez Lehnice tvorí jednu zo spojníc nášho a Bratislavského kraja, ktorou denne prejdú tisíce vozidiel. Vzhľadom na nevyhovujúci technický stav prieťahu je prvoradým cieľom zvýšiť bezpečnosť. Výrazne sa zlepšia podmienky pre chodcov a cestujúcich prímestskými autobusmi. Po rekonštrukcii vznikne popri ceste aj priestor na vybudovanie chodníkov a cyklotrás v gescii obce," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Ako doplnil, rekonštrukcia prieťahu obcou nadväzuje na modernizáciu päťkilometrovej cesty medzi Lehnicami a Mierovom, ktorú kraj dokončil v novembri 2019. Stavebno-technický stav úseku cesty je momentálne nevyhovujúci, a to v dôsledku rozsiahlych porúch vozovky i podložia. V havarijnom stave je aj odvodnenie cesty, ktoré prakticky nefunguje.

Okrem komplexnej a hĺbkovej rekonštrukcie pribudnú na úseku aj moderné prvky pasívnej bezpečnosti, napríklad elektronické merače rýchlosti pred vstupom do obce, tlmiče nárazov či dopravné gombíky.

Modernizáciou prejdú aj tri zastarané autobusové zastávky, ku ktorým bude uľahčený prístup vďaka bezbariérovým a osvetleným priechodom pre chodcov. Projekt počíta aj s vybudovaním samostatného chodníka v niektorých z častí modernizovaného úseku. Rozsiahlej modernizácii predchádzala preložka plynových vedení, ktorá bola zrealizovaná v uplynulých mesiacoch.

Na úsek v dĺžke 2,4 kilometra získala krajská samospráva nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške 2,1 milióna eur. Po verejnom obstarávaní, v ktorom uspela spoločnosť COLAS Slovakia, budú práce na modernizácii trvať približne päť mesiacov.