Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Trnavský kraj opätovne zažaloval Čistý deň z dôvodu nevrátenej budovy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Kraj žiadal organizáciu o vydanie bezdôvodného obohatenia za neoprávnené užívanie jeho nehnuteľnosti.

Trnava 27. mája (TASR) – Sumu 83.000 eur má na základe platobného rozkazu vydaného súdom zaplatiť nezisková organizácia Čistý deň v Galante Trnavskému samosprávnemu kraju (TTSK) za neoprávnené užívanie budovy v Galante-Hodoch od roku 2018. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič. Kraj žiadal organizáciu o vydanie bezdôvodného obohatenia za neoprávnené užívanie jeho nehnuteľnosti.

Súd vydal platobný rozkaz v stredu (26. 5.). „Už takmer tri roky sa domáhame vrátenia druhej našej budovy od Čistého dňa súdnou cestou. Tak, ako v prípade vrátenej prvej budovy, chceme sa aj v tejto starať o obyvateľov, ktorí to potrebujú. Keďže nám ju doteraz organizácia nevrátila, rozhodli sme sa ju zažalovať o vyše 83.000 eur,“ uviedol Viskupič.

V paralelnom súdnom spore TTSK bojuje o vrátenie tejto budovy, aby v nej mohol poskytovať sociálne služby. Ešte v novembri 2018 podal žalobu o vypratanie nehnuteľnosti, ktorú Čistý deň užíval na základe zmluvy o výpožičke. TTSK je toho názoru, že riadnym vypovedaním zmluvy o výpožičke zo dňa 24. júla 2018 bol zmluvný vzťah platne ukončený po tom, ako bola organizácii odobraná akreditácia. Podľa názoru TTSK tak nezisková organizácia odvtedy užíva predmetnú nehnuteľnosť bez akéhokoľvek právneho titulu, čím neoprávnene zasahuje do jej vlastníckeho práva.

Čistý deň mal od TTSK v užívaní aj inú budovu, ktorú jej však po odňatí akreditácie v roku 2018 vrátil. TTSK následne v tejto budove zriadil Centrum sociálnych služieb Galanta.